Prostreno.cz

Večerní mlsání bez efektu kil navíc

Lze uspokojit večerní bručící žaludek, aniž by se to podepsalo na spánku nebo postavě? Pokud vás v noci honí mlsná, dejte si banán, chia semínka nebo sladké brambory!

Newyorská dietoložka Cynthia Sass říká, že ve večerních hodinách mnoho lidí chytá druhý dech a podniká nájezdy na ledničku. „Jako specialista zabývající se jídlem věřím, že by se mělo jíst, když se dostaví hlad, ale pochopitelně záleží na složení potravin,“ objasňuje odbornice s tím, že je nutné zvolit takové svačinky, které jsou bohaté na živiny, ale zároveň nenaruší léčení a obnovu organismu během spánku. Co tedy doporučuje?

Třešňová šťáva smíchaná s chia semínky

Několik studií prokázáno, že šťáva z třešní je přírodní zdroj melatoninu, takže navozuje odpočinek. V jedné malé studii ženy nad 50 let, které trpěly nespavostí, pily skleničku této šťávy jednu až dvě hodiny před spaním. Po několika týdnech zlepšily efektivitu spánku, a to bez vedlejších účinků. Přidání chia semínek (ideálně několik lžic) uvedenému nápoji dodá vlákninu a rostlinný protein. Vše se před opětovným ulehnutím do postele hodí.

Banán a dýňová semínka

Ano, i banány zvyšují hladiny melatoninu v krvi. Zároveň jsou plné draslíku, který podporuje zdravý krevní tlak, funkci srdce a svalové kontrakce. Draslík také pomáhá předcházet svalovým křečím. Žluté ovoce obohaťte o dýňová semínka, jež jsou zásobárnou rostlinných bílkovin, vlákniny, zdravého tuku a hořčíku. Tento minerál navozuje stav klidu a relaxace.

Kiwi a pistácie

Vědci vypozorovali, že dvě kiwi, která do sebe dostanete dvě hodiny před spaním, podporují rychlost usínání o 35 procent. A co si s nimi rozumí? Pistácie plné antioxidantů, rostlinných bílkovin, zdravého tuku a minerálů. Zmíněné ořechy jsou totiž dalším špičkovým zdrojem melatoninu.

Sladké brambory

Z postele vás zase vyhnala mlsná? Sáhněte i po sladkých bramborách, které patří k ideálnímu nočnímu občerstvení. Jsou výborným zdrojem vitaminů A a C podporujících imunitu. Jeden šálek se slupkou obohatí tělo o 950 miligramů draslíku, což je oproti banánu téměř dvojnásobek. Noční svačinku klidně dolaďte jednou lžičkou čistého javorového sirupu a špetkou mleté skořice.

Avokádovo-vaječný salát

Polovina avokáda a dvě vařené vejce. Kromě vysoce kvalitního, snadno stravitelného proteinu vejce dodávají tryptofan, což je proteinogenní aminokyselina s blahodárným účinkem na organismus. A bonus navíc? Počítejte s antioxidanty a klíčovými živinami, jako je vitamin D a cholin v žloutku. Zapomenout se nedá ani na vitaminy E, K a hořčík v avokádu. Dobrou noc!

Hummus se syrovou zeleninou

Čtvrt šálku tradiční cizrny, nebo také verze z černých fazolí, čočky a bílé fazole. Něco z toho seznamce s nakrájenou paprikou, okurkou a rajčetem. Jedna studie, kterou publikoval magazín Journal of Clinical Sleep Medicine, potvrdila, že lidé s vyšším příjmem vlákniny a nižší spotřebou cukru a nasycených tuků stráví více času v regeneračním hlubokém spánku. Hummus tyto nároky beze sporu splňuje.

Zdroj: cynthiasass.com, healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat