Prostreno.cz

Rychlá úleva od kocoviny aneb Jde to i bez léků

Přehnali jste to večer s alkoholem a ráno vás bolí hlava, jak střep a žaludek máte na vodě, není se čemu divit, ve vašem těle ještě koluje velké množství alkoholu a je potřeba ho dostat z těla co nejrychleji ven. Máme pro vás hned několik tipů, jak si poradit s kocovinou i bez zázračných pilulek.

Není snad člověk, který by aspoň jednou v životě nezažil kocovinu. A rozhodně to není příjemný stav. I když vás bude lákat zázračná pilulka, není to zrovna to nejlepší, co můžete udělat. Alkohol v kombinaci s léky může zvýšit riziko výskytu vedlejších účinků, navíc sice na chvilku mozek oblbnete, ale alkohol dál koluje ve vašem těle. Nemluvě o tom, že tabletka ve spojení s alkoholem je jen další zátěž pro vaše játra.

Při kocovině je nejdůležitější, aby organismus co nejrychleji odboural zbytky alkoholu a v tom mu můžete pomoci jednoduše. Co dělat, když se ráno probudíte s kocovinou?

Zkuste usnout

Pokud můžete, zkuste to jednoduše zaspat, tělo se ve spánku může plně soustředit na regeneraci, takže má de facto jen jeden úkol, oproti tomu, když hned vstanete a víte, že musíte začít hned něco dělat, tak tělo se zaměří i na jiné úkoly. Odbourání alkoholu bude trvat déle a vám bude i déle špatně.

Doplňte tekutiny

Ruku na srdce, pokud jste alkohol neprokládali nealkoholickými nápoji, nejlépe vodou, je vaše tělo dehydratované a je nucené brát vodu ze svých zásob. Pokud tělu hned po ránu doplníte tekutiny, pomůžete mu urychlit celý proces detoxikace. Nejlepší je obyčejná voda, do které můžete přidat i pár kapek citronové šťávy, ta doplní tělu chybějící vitaminy. Dále také pomerančový džus, a pokud vás trápí i žaludeční nevolnost, tak zkuste šálek zázvorového čaje.

Pozor na kofein

Někteří lidé používají jako lék na kocovinu silnou kávu, ale pozor, jak je známo, káva tělo dehydratuje, a to při kocovině není zrovna žádoucí efekt. Pokud si nedokážete představit ráno bez kávy, tak slabá káva je v pořádku, ale doplňte ji ještě o sklenici vody.

Doplňte vitaminy

Na kocovinu jsou také velmi oblíbené vitaminové šumivé tablety, které jsou velmi účinné. Kromě tekutin doplníte tělu i potřebné vitaminy a minerály, tím tělu pomůžete s procesem detoxikace a kocovina odezní mnohem rychleji.

Zkuste něco sníst

I když máte žaludek na vodě, měli byste se pokusit něco malého sníst. Na kocovinu platí domácí vývary. Pokud je vám hodně špatně, tak si ho raději sceďte a pijte jen čistý vývar. Další, co můžete sníst, je kousek suchého pečivo. Vhodný je také banán, je bohatý na vitaminy a hlavně draslík, který funguje jako vazodilatátor a tím přispívá k lepšímu okysličení těla.

Čerstvý vzduch

Vaše tělo teď potřebuje kyslík. Pokud vám to váš stav dovolí, zkuste alespoň krátkou procházku na čerstvém vzduchu. Jestli jste rádi, že vůbec vstanete, otevřete si alespoň všechna okna a zhluboka dýchejte.

Studená sprcha

Pokud se potřebujete rychle probrat, není nic lepšího než studená sprcha, která vaše tělo pěkně vzpruží. Rychlá studená sprcha podporuje prokrvení celého těla a tím se alkohol začne rychleji odbourávat.

Vyprošťovák

Někteří sázejí na to, že když si dají ráno další alkohol, bude vše zase v normálu. Co je na tom pravdy a jak to funguje? Další konzumací alkoholu skutečně oblbnete mozek, ale jen na chvilku. Utlumí příznaky, ale ty se zase zanedlouho ozvou. Zkušení pijáci, když už, doporučují jako vyprošťovák například Bloody Mary, protože zatímco je mozek omámený alkoholem, váš organismus bude pracovat s vitaminy z rajčatového džusu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat