Prostreno.cz

Zajímavosti, které vás přesvědčí ke konzumaci ananasu

Chutný ananas patří k zásobárnám bromelinu, který tělo potřebuje jako sůl. Co je to za látku a jak i vám pomůže při kloubním onemocnění, výronech či otocích?

Ananas obsahuje enzym bromelin, který se rozkládá na aminokyseliny, jež jsou stavebními kameny téměř všech biologických procesů v lidském těle. Aminokyseliny se nacházejí v našich buňkách, svalech a tkáních. Hrají klíčovou roli v dopravě a skladování živin, funkci orgánů, tepen a žláz, stejně jako při opravě kostí, svalů a kůže. Proč jej, například ve formě chutného ananasu, přijímat ještě víc?

Bromelin je kardioprotektivní

Podle vědců uvedený enzym má silné protizánětlivé a antitrombotické vlastnosti, které podporují zdraví srdce, snižují hladiny špatného cholesterolu, odvracejí kardiovaskulární onemocnění i riziko tvorby krevních sraženin. Bromelin se tak považuje za prevenci proti infarktu i mrtvici. Lékaři o něm hovoří jako o léčivém přípravku, který navíc nemá žádné vedlejší účinky, a to ani při dlouhodobém užívání, například po deseti letech „aplikace“.

Krotí osteoartritidu

Osteoartróza je bolestivé kloubní onemocnění charakterizované diskomfortem, otokem, ztuhlostí a omezeným rozsahem pohybu v kolenou, rukou nebo kyčlích. Zatímco neexistuje žádný lék, symptomy osteoartrózy jsou typicky léčeny nesteroidními protizánětlivými léky, injekcemi hydrokortizonu nebo kloubní náhradou.

Studie, kterou publikoval magazín Clinical Rheumatology, potvrdila, že bromelin všechny doprovodné projevy osteoartrózy krotí, což vyplynulo z experimentu, do kterého se přihlásilo 103 pacientů s osteoartritidou kolena. Polovina z nich dostala „léky“, tedy placebo, zatímco ta druhá byla ošetřena směsí antioxidantu rutinu a enzymů bromelinu. Léčba přitom trvala pouhých šest týdnů. Pacienti, kteří měli to štěstí, že byli součástí skupiny druhé, „bromelinové“, vykazovali výrazné zlepšení zdravotního stavu.

Bromelin pomáhá urychlit dobu zotavení

Enzymy štěpící proteiny, známé jako proteolytické enzymy nebo proteázy, se již dlouho používají v lidovém lékařství k léčbě traumatických úrazů. Z osmi studií a sledování 1 500 sportovců vyplynulo, že bromelin urychluje hojení výronů, hematomů, otoků, zarudnutí, bolesti zad a zlomenin. Množství času potřebné k zotavení je v porovnání s pacienty, kteří bromelin neužívají, poloviční. Tenhle zázrak také dobře funguje jako léčba pooperační bolesti. Zase o důvod víc, proč dát přednost ananasu! Jeho antimikrobiální a jiné vlastnosti se vám budou zamlouvat!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat