Prostreno.cz

Pravda o palmovém oleji aneb Opravdu je tak škodlivý?

Palmový olej? Výzkumníci se znovu podívali na zdravotní výhody a nevýhody tohoto široce produkovaného tropického oleje. Jaké je resumé? Každá mince má dvě strany.

Palmový olej pochází z plodů palmy olejné, což je typ stromu, který se vyskytuje hlavně v teplém podnebí, jako je Afrika a Asie. „Je to kontroverzní téma, protože tyhle stromy rostou v oblastech deštného pralesa a palmový olej je tak obviňován z mnoha negativních dopadů na životní prostředí,“ říká výživová specialistka Natalie Rizzo z New Yorku. Nutriční profil palmového oleje je následující.

Vitaminy i nasycené tuky

Jedna polévková lžíce obsahuje asi 120 kalorií a 14 gramů celkového tuku, včetně 7 gramů nasycených tuků (stejné množství jako v másle). Dále je tu 5 gramů mononenasycených tuků zdravých pro srdce a 1,5 gramu polynenasyceného tuku. Palmový olej také obsahuje 2 gramy vitaminu E a 1 gram vitaminu K. Tato čísla jsou podobná jako u olivového oleje, s výjimkou typu tuků.

Jedna polévková lžíce olivového oleje obsahuje pouze 2 gramy nasycených tuků (které mohou přispět k onemocnění srdce), přičemž 10 gramů tuku pochází z mononenasyceného druhu. Palmový olej má méně nasycených tuků než jiné tropické oleje, jako je olej kokosový a olej z palmových jader.

Kde všude je k mání?

„Palmák“ se často přidává do zpracovaných potravin, které se nabízejí v obchodech. Řeč je o zmrzlinách, těstech na pizzu, chlebu, mražených potravinách, balených polévkách, dezertech, sušenkách i chipsech. Palmový olej je i v některých produktech péče o pleť a krásu. V tomto případě se se hovoří o rtěnkách, pracích prostředcích a mýdlech.

Vesele se používá i k vaření, a to pro vysoký kouřový bod, což znamená, že je vhodnější pro vaření potravin při vysokých teplotách. Některé studie ukázaly, že palmový olej nabízí pomoc při fungování mozku. Cení se i pro vysoký obsah tokotrienolů, což je forma vitaminu E, která působí jako antioxidant. (Tokotrienoly mohou zpomalit nástup demence a snižují riziko mrtvice.)

Orgán v ohrožení

Na druhou stranu, palmový olej není nejzdravější variantou. Některé vědecké práce poukazují na negativní vedlejší účinky, mezi které patří onemocnění srdce. Podle všeho 5 již zmíněných gramů mononenasycených tuků, které na tento orgán působí pozitivně, evidentně nestačí. Proto se někteří odborníci přiklánějí k tomu, že olivový nebo třeba avokádový olej je k lidskému zdraví šetrnější. I když, kdo to vlastně ví?

Co se týče palmového oleje ve zpracovaných potravinách, které nakupujete v obchodě s potravinami, snažte se vyhnout značkám, které ho obsahují. Vždy se doporučuje sledovat etikety výrobků.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat