Prostreno.cz

Pro pevnější kosti si dopřejte meruňky

Dozrávají většinou uprostřed léta, nejčastěji se konzumují v čerstvém stavu, také se ale zavařují a suší. Meruňky přitom chutnají dospělým i dětem. Tak ochutnejte první letošní kousky a opravte svoje zažívání a kosti!

Meruňky, vědecky známé jako Prunus armeniaca, patří k malému druhu ovoce, které se podobá broskvím nebo švestkám. Jsou měkké, šťavnaté, typicky žluté nebo oranžové, s mírným nádechem červené na jedné straně. Prý mají kořeny v Arménii, starověkém Řecku a Římě, ale kdo ví? Mnoho expertů si zase nenechá vymluvit jejich indický původ. Sporné počátky jejich objevení však nejsou důležité, nicméně nutriční profil ano!

Oblíbené meruňky obsahují významné množství vitaminů A, C, K, E a niacinu. Pochlubit se mohou i minerály, konkrétně draslíkem, mědí, manganem, hořčíkem a fosforem. Patří také k velmi dobrým zdrojům vlákniny, jako je tomu u většiny ovoce. Nejlepší dobou pro sklizeň je fáze, ve které mají plody na osluněné straně měkkou dužinu, tedy dva až čtyři dny před úplnou zralostí. Ta doba právě teď přichází. Už se těšíte, až ochutnáte první kousek? Počítejte s tím, že magie meruněk je silná!

Ulevují od zácpy

Podle výzkumu uveřejněného v magazínu World Journal of Gastroenterology jsou meruňky bohaté na vlákninu, tudíž podporují pohyby střev. Vláknina stimuluje žaludeční a trávicí šťávy, které pomáhají vstřebávat živiny a zároveň rozkládají potravu pro snazší zpracování. Kromě toho právě vláknina aktivuje peristaltický pohyb trávicího traktu a tyto pohyby hladkého svalstva podporují správnou činnost střev. Proto trpíte-li na zácpu, dopřávejte si meruňky pravidelně!

Posilují kosti

Meruňky mají téměř všechny minerály nezbytné pro růst kostí. Jmenovitě je řeč o vápníku, fosforu, manganu, železe a mědi. V překladu to znamená, že jejich konzumace zajišťuje zdravý růst a vývoj kostí, stejně jako prevenci různých stavů souvisejících s věkem včetně osteoporózy.

Léčí poruchy kůže

Meruňkový olej je vhodný pro péči o pleť. Rychle se vstřebává, nezanechává mastný film a udržuje pokožku hydratovanou. Zároveň zlepšuje řadu kožních onemocnění, včetně ekzémů či svědění. To vše díky antioxidačním sloučeninám, které chrání pokožku před účinky volných radikálů a předčasným stárnutím.

Pomáhají při léčbě anémie

Díky přítomnosti železa a mědi pomáhají meruňky při tvorbě hemoglobinu. Tato báječná vlastnost je užitečná při krocení anémie. (Nedostatek železa může vést ke slabosti, únavě, závratím, trávicím problémům a obecné metabolické dysfunkci. Bez červených krvinek tělo nemůže obnovit dodávky kyslíku a orgánové systémy začínají selhávat. Proto je železo klíčovou součástí tvorby červených krvinek, stejně jako měď.) Tak už se těšíte na sběr meruněk?

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9370680/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8230439/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat