Prostreno.cz

Činnosti, které zaručují lepší spánek. A nejen v horku

Večer co večer nemůžete zabrat, proto se následující ráno vždy cítíte jako přejetí parním válcem? Zkuste si dát vlažnou sprchu a hned po ní si namasírujte chodidla. Vsadit však můžete i na poslech relaxační hudby!

O tom, že spánkový deficit může mít vážné následky, odborníci hovoří už nějakou dobu. V jeho souvislosti se nezmiňuje jen celková únava a nižší výkonnost, ale i kardiovaskulární onemocnění, nadváha, deprese, cukrovka nebo poškození mozkových buněk. Američtí lékaři z Harvard Medical School dokonce varují, že dlouhodobý nedostatek odpočinku zvyšuje riziko úmrtí až o 15 %. A co vy, prospíte denně doporučovaných osm hodin? Pokud ještě o půlnoci bloumáte po bytě a nervózně sledujete hodiny, jako se jako báječná ukolébavka jeví nějaká z těchto činností!

Sprcha. Ta svede divy

To by člověk nevěřil, co dokáže proud vlažné vody. Podle poznatků americké studie uskutečněné na Univerzitě Virginia Commonwealth změna vnitřní teploty těla způsobená sprchou přímo ovlivňuje mozkovou oblast zodpovědnou za řízení cirkadiánních rytmů. Výsledkem je pak příjemná malátnost, jež je perfektní přípravou na výlet do říše snů. A pozor, večerní očista má i další pozitivum, neboť zlepšuje náladu a uvolňuje napjaté svaly.

Namasírujte si nohy. Vážně to pomáhá

Závěry jiného průzkumu, tentokrát zveřejněného v časopise Journal of Clinical Nursing, informují o tom, že masáž chodidel má příznivý vliv na krevní oběh, což dřímotě jenom nahrává. Zkusíte to? Hnětení pokožky také prokazatelně tlumí bolesti různého původu, přičemž blahodárně působí i na imunitní systém.

Meditace jako zaručená technika

Není žádným tajemstvím, že většina případů spánkových poruch je způsobena stresem, za něhož nese odpovědnost dnešní uspěchaný životní styl. Jak svou mysl uklidnit do harmonické pohody, aby se nebránila relaxu v pyžamu? Pomoci může jóga nebo meditace. Pokud vás ani na jednu tuto techniku příliš neužije, je tu další možnost – pusťte si relaxační hudbu. Na internetu jsou k dispozici tisíce nahrávek, stačí si vybrat tu, která vašemu sluchu bude lahodit nejvíce.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat