Prostreno.cz

Jak věda vidí použití koriandru v kuchyni

Koriandr coby planě rostoucí bylinku lze nalézt hlavně ve Středomoří, odedávna se však pěstovala i v Indii a v Egyptě. Užitečná je v gastronomii a léčitelství. Jak to má s působením na zdraví? A liší se nějak poznatky bylinkářů od moderní vědy? Takhle to vidí výzkumníci!

Pokud jde o některé přínosy pro zdraví koriandru, lidová medicína má jasno. Listy koriandru jsou bohaté na vitaminy skupiny B. Bylinka se hodí při detoxikačních kúrách, pozitivně ovlivňuje trávení, ničí škodlivé bakterie ve střevech, pročišťuje organismus, zvyšuje produkci žaludečních šťáv a podporuje chuť k jídlu.

Historické záznamy ukazují, že rostlina má léčivé využití od doby Hippokratů a tradiční ájurvédská indická medicína ji považuje za doktora přes trávení. A že je empatie bylinkářů na správném místě, dokazuje i věda. Vědci momentálně odhalili molekulární oporu antikonvulzivních účinků koriandru. Co si pod tím představit?

Pomocník při grilování

Studie na myších potvrdily, že rostlina Coriandrum sativum může redukovat bolest a zánět a extrakty z této byliny chrání kůži před ultrafialovým (UV) B zářením. Kromě svých antimykotických a antioxidačních vlastností jistý jiný výzkum naznačil, že oblíbené koření zabraňuje produkci potenciálně karcinogenních látek v mase, jež se objevují během vaření či grilování za vysoké teploty.

Geoff Abbott, profesor fyziologie a biofyziky z americké Kalifornské univerzity se svým týmem sledoval metabolity listů koriandru a zjistil, že zejména jeden – „mastný aldehyd s dlouhým řetězcem“ aktivuje několik draslíkových kanálů. Dysfunkce v těchto kanálech prý může způsobit vážné epileptické záchvaty.

Lék ze zahrádky

„Koriandr prokazatelně má terapeutické účinky a lze jej používat jako tradiční antikonvulzivní lék, který v mozku aktivuje třídu draslíkových kanálů, které eliminují záchvaty. Konkrétně jsme zjistili, že se jedna složka koriandru zvaná dodecenal váže na specifickou část draslíkových kanálů, aby je otevřela, což snižuje buněčnou excitabilitu,“ vysvětluje Geoff Abbott, podle kterého má uvedená bylinka také protinádorové, protizánětlivé, protiplísňové, antibakteriální, analgetické a kardioprotektivní účinky. „A nejlepší na tom, že i skvěle chutná,“ uzavírá profesor.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat