Prostreno.cz

Účinky bobkového listu nadchnou celé tělo

Normalizace krevního tlaku, útlum bolestí kloubů i hlavy nebo prevence anémie. Takové účinky má zdánlivě obyčejný bobkový list. Jak často ho do připravovaných jídel dáváte právě vy?

Bobkový list roste na vavřínu vznešeném, jinak zvaném ušlechtilém. Tuto rostlinu oslavovali už Řekové a Římané, pro které byla symbolem moudrosti, míru, vítězství i ochrany. Ochucovadlo, jež se používá téměř v každé kuchyni, přičemž je vhodné zejména do marinád, kyselých jídel, masových pokrmů, omáček i těstovin, nabízí kromě své nahořklé chuti s nádechem citrusů i zajímavé bonusy. Konkrétně tyhle vážně stojí za zmínku!

Regulace tlaku a srdce v kondici

Potýkáte se s arteriální hypertenzí? Toto problémové onemocnění dle statistik postihuje zhruba 20 % světové populace, přičemž podstatně zvyšuje riziko srdečních chorob. Pokud váš lékař nešetří doporučeními ohledně zdravého životního stylu a vhodného jídelníčku, slibte jemu i sobě, že budete zodpovědně „užívat“ výše jmenovanou ingredienci. Poznatky nedávné americké studie informují o tom, že její obsažené antioxidační enzymy značně přispívají k normalizaci krevního tlaku i cholesterolu, čímž podporují kondici celého kardiovaskulárního systému. No vida!

Lék na bolest hlavy. A to bez legrace

Bolesti hlavy jsou poměrně častou a bohužel i běžnou záležitostí. Většinou je zaháníte prášky nacpanými chemií? Jistě, je to také řešení, které slibuje rychlou úlevu, jenže existují i další možnosti. Třeba čaj připravený z bobkového listu! Horký medikament vám totiž zprostředkuje poměrně dost draslíku, jehož nízkou hladinu si lékaři spojují právě s otravným „bolehlavem“. Mimochodem, protizánětlivé působení uvedeného koření se uplatní i při potížích s pohybovým aparátem.

Stopka rýsující se anémie? Přesně tak

Ze zmíněného pokladu načerpáte také poctivou dávku železa, jež je velice důležité pro prevenci i léčbu anémie. Ovšem pozor, pole působení tohoto minerálu je ještě o něco širší. Železo je totiž prospěšné také pro metabolismus, zatímco bojuje proti únavě. Sluší se dodat, že obzvláště užitečné je pro osoby trpící nespavostí či syndromem neklidných nohou.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7152419/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat