Prostreno.cz

Éterické oleje, které vám navodí hormonální pohodu

Éterické oleje, které pomáhají regulovat hormonální aktivitu, a mohou dokonce zmírnit depresi? Je jich hned několik! Který to vyhraje zrovna u vás?

Když se „zblázní“ hormony, nelze s tím nic moc dělat. Člověk třeba přibírá na váze, nebo často podléhá splínům. Naštěstí pomoc lze najít v přírodě, konkrétně u éterických olejů, na něž věda pěje chválu. Jaké možnosti jsou vám k dispozici?

Levandulový éterický olej

Výzkum ukázal, že levandulový éterický olej má anxiolytické vlastnosti a při chronickém podávání v rámci aromaterapie zmírňuje příznaky deprese a zlepšuje náladu. Když se navíc smíchá s olejem z pomeranče, dokáže zmírnit úzkost před chirurgickým zákrokem nebo zubním ošetřením, což potvrdila vědecká zpráva publikovaná v odborném časopise Physiology and Behavior.

Také výzkum klinických studií u starších žen s akutním koronárním syndromem, kterým byla podána reflexní masáž levandulovým éterickým olejem, ukázal pokles systolického krevního tlaku, diastolického krevního tlaku, průměrného arteriálního tlaku a srdeční frekvence.

Geranium

Olej geranium s jemnou květinovou vůní může pomoci zmírnit příznaky u menopauzálních žen a vyrovnat jejich sníženou hladinu estrogenu. Studie z roku 2017, publikovaná v magazínu Neuro Endocrinology Letters, naznačila, že uvedený olej má schopnost zlepšit sekreci estrogenu u žen. V jiné studii bylo 120 menopauzálních žen jednou týdně léčeno po dobu 30 minut. Po uplynutí osmi týdnů u těchto ženy vymizely příznaky deprese. Vivat, geranium!

Japonský olej z cedrového dřeva

Japonský olej z cedrového dřeva má kořenitou, dřevitou vůni. Studie z roku 2017, kterou publikoval magazín International Journal of Environmental and Public Health Research (Mezinárodní věstník výzkumu životního prostředí a veřejného zdraví), ukázala, že těkavé sloučeniny éterického oleje z japonského cedrového dřeva ovlivňují endokrinní systém a regulují reakce na stres.

Uvedený éterický zázrak se také široce používá jako doplněk ke zpomalení procesu stárnutí a ke zlepšení vytrvalostních úrovní. A které další oleje se doporučují pro hormonální pohodu? Osvědčuje se máta peprná a hřebíčkový olej. Vždy je však vhodné vyhledat aromaterapeuta a o použití éterických olejů informovat svého lékaře. Zvlášť tehdy, pokud užíváte nějaké léky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat