Prostreno.cz

Nemůžete spát? Dejte si na noc med se solí

Zase jste v noci nemohli zabrat, proto teď zoufale postrádáte elán, pracovní výkonnost i optimismus? Zkuste si dnes dát špetku chloridu sodného s nejstarším ochucovadlem v dějinách. To byste nevěřili, jaké to dokáže divy!

Že kvalitní spánek je pro celkové zdraví i psychickou pohodu klíčový, to je zřejmě zbytečné připomínat. Ostatně, o rizicích spojených s jeho absencí se ve vědecké sféře vyprávějí děsivé scénáře, jež zahrnují zvýšené riziko kardiovaskulárních chorob i depresí. Mluví se ovšem také o náchylnosti k diabetu 2. typu, chronických bolestech, migrénách či větší pravděpodobnosti rakoviny. Co vy, nemáte v tomhle směru potíže? Pokud ano, možná by se vám mohl hodit domácí medikament, který funguje jako mocná ukolébavka. A skládá se jen ze dvou surovin!

Sůl jako překvapivý pomocník

Už předem tomuto prostředku nedáváte žádné šance na úspěch? Ještě ho nezatracujte. Ano, je pravda, že o soli se hovoří ledacos. Její nadměrná konzumace se obvykle spojuje s poruchami jater i ledvin, které mohou doprovázet kožní vyrážky, vysoký krevní tlak a revmatismus. Jenže pozor, chlorid sodný má i svou světlou stránku, z níž se mohou radovat všichni střídmí konzumenti, kteří to s ním v běžném jídelníčku nepřehánějí.

Nervozita? Osolte jí to

Američtí vědci z Cincinnatské univerzity jsou na základě své studie přesvědčeni, že sůl otupuje přirozenou reakci organismu na stres. Jinými slovy – i v té nejvypjatější podstatně utlumí produkci stresových hormonů, čímž jednoho udrží v psychické pohodě. Schopnosti ingredience, o níž se v jedné pohádce říká, že je nad zlato, kupodivu sahají ještě dál. Podle zmíněných expertů totiž zvyšuje hladinu oxytocinu. Tento hormon vyvolává pocity spokojenosti, zatímco vykazuje nesporné antidepresivní účinky. Připravte si tedy špetku slaného pomocníka a smíchejte ji se dvěma lžičkami medu. Proč zrovna s ním?

Poklad z úlu je harmonizátorem psychiky

Že medem lze léčit, to je všeobecně známá věc. Chřipka, nachlazení, záněty dýchacích cest či zácpa? S těmito patáliemi si včelí produkt snadno poradí, stejně jako se špatnou náladou, která stojí v cestě usínání. Je to proto, že prostřednictvím aminokyseliny zvané tryptofan podporuje produkci hormonu melatoninu. Ten kromě toho, že navozuje ospalost, také snižuje riziko rakoviny. Tedy alespoň podle závěrů jisté evropské studie. A to zní slibně, nemyslíte?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat