Prostreno.cz

Na bílé skvrny po opalování použijte i bílý jogurt

Bílé skvrny po opalování jsou nepříjemným důsledkem dovolené u moře. Často se na kůži vytvoří poté, co je pokožka nadměrně vystavena slunci. Viníkem však není pouze opalování, jak si většina lidí myslí! S čím dalším můžete počítat?

Se sluncem a létem se pojí mnoho nástrah, mezi které patří i bílé fleky na kůži, odborně nazývané depigmentace. Čím je opálení výraznější, tím jasnější jsou samozřejmě i tyto skvrny.Lze s tím vůbec něco dělat? Za tento jev může změna pigmentu nebo prokrvení. Pokud se u vás po opalování objevily nevzhledné mapy, ještě to nemusí znamenat, že pigment skutečně ztrácíte. Příčin je totiž daleko víc!

Oslabená imunita, ale také následek zranění

Za vznikem bílých skvrn na kůži, zejména tedy v letních měsících, může stát oslabená imunita, přirozeně mastná pokožka, intenzivní opalování i nadměrné pocení. Bývají také důsledkem očkování, případně zranění. Nejčastěji se vyskytují na obličeji, rukou, pod vlasy a na zádech. V některých případech po opalování svědí. Můžete si je „přinést“ jak z dovolené u moře, tak vinou intenzivního slunění na zahradě nebo v soláriu. Často však jejich vznik úzce souvisí i s onemocněním štítné žlázy, kdy pod vlivem autoimunitní poruchy organismu, selhávají pigmentové buňky. Ovšem pozor! Za těmito fleky mohou stát rovněž kvasinky!

Kvasinkový původ

Jestliže se vám skvrny objevují především na krku, jedná se s největší pravděpodobností o plísňové onemocnění kůže, kdy léčba vyžaduje nasazení speciálních léků. Plísně na kůži se doslova vyžívají v tom, když se mikroorganismy na povrchu pokožky setkají s odumřelými kožními buňkami. V každém případě navštivte kožního lékaře. Obvykle je třeba užívat speciální léky, případně aplikovat krémy. Existují však i různé jiné druhy terapie, například laser. A co se takhle vydat přírodní cestou?

Pomáhají probiotika i olejíčky

Chcete-li se těmto skvrnám vyhnout (a kdo by nechtěl?), zaměřte se v letním období na zvýšený příjem probiotik, například v podobě kvalitních jogurtů s probiotickou kulturou, tentokrát je používejte spíše na kůži, než vnitřně. Po zaschnutí jogurt z pokožky smyjte. Velkým pomocníkem, prakticky na jakékoli potíže související s kůží, je i čajovníkový olej. Smíchejte ho s olivovým olejem, naneste na postižená místa a nechte vstřebat. Výsledek na sebe nenechá dlouho čekat!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat