Prostreno.cz

Na spálenou pokožku se hodí i levandule nebo máta

Slunce dodává pleti žádoucí bronzový nádech, dokáže ji však také nepěkně spálit, i když už nemá takovou sílu jako na začátku léta. Zasáhněte včas a eliminuje škody. I v tomto případě je důležitý pitný režim!

Ať už jste sportovali, pracovali na zahradě, nebo prostě usnuli na slunci, musíte ulevit spálené kůži a zmírnit bolestivé stavy. Čím začít jako první?

Začněte chladit

Ve chvíli, kdy zpozorujete první známky zarudnutí, přesuňte se do stínu či větrané místnosti. Postižená místa musíte v první řadě zchladit. Dejte si vlažnou sprchu, ne ledovou. Netroufáte-li si na ni, přiložte na bolavé partie mokrý ručník. Obklady pravidelně obnovujte. Následně pokožku ošetřete mléky, spreji nebo krémy s utišujícím účinkem, například s obsahem panthenolu. Vhodné jsou i výrobky s obsahem vápníku, mentolu, sorbitolu či aloe vera. Při slabším spálení můžete zvolit i klasické přípravky po opalování, které mají často chladivý účinek. Lékárna je daleko? Nevěšte hlavu a porozhlédněte se v kuchyni.

Zázračná okurka či levandule

Pomohou i domácí přípravky. Doporučuje se vyzkoušet nastrouhanou okurku nebo okurkové slupky, které přinášejí výraznou úlevu. Podobně účinkuje i levandule. Zabraňuje poškození pokožky a rychle utišuje její zánět. Nejlepší je vetřít si na postižená místa levandulový olej, který ji zároveň rychle vyživí a hydratuje. Jste-li zrovna na dovolené v hotelovém resortu, pátrejte po mátovém nebo zeleném čaji. Po uvaření nechte čaj důkladně vychladnout a potírejte jím bolavá místa. Bolest jistě rychle ustoupí. Regeneraci je však vhodné podpořit také zevnitř!

Nezapomeňte pít

Při hašení problémů nezapomínejte na vodu. Pocením uniká z organismu, což situaci jenom zhoršuje. Pitný režim je důležitý především v případech, kdy je spálení spojeno s úpalem. Těsně po úžehu však dávkujte vodu po menších množstvích, ideálně po lžičkách.

Odpočívejte

Nějakou dobu po spálení vůbec nechoďte na slunce! Pokožka se potřebuje zregenerovat, takže jí dejte čas. Nelze přesně určit, jak dlouho si musíte dopřát pauzu od slunečních paprsků, všechno závisí na stupni spálení. (Přestávka by měla být určitě delší než jeden, dva dny.) V péči nepolevujte a nadále se natírejte hydratačním přípravky. Na sobě mějte lehké, vzdušné věci. Přes veškerou snahu se stav nelepší? V případě extrémního podráždění si nehraje na hrdiny.

S puchýřem k doktorovi

Odbornou pomoc určitě vyhledejte při spálení velkého rozsahu kůže nebo při intenzivním sežehnutí, kdy se objeví puchýře. Ty lékař obvykle propíchá sterilní jehlou. Doma to v žádném případě nezkoušejte, aby nedošlo k infekci! Po spálení dbejte na zvýšený příjem vitaminů A a E, jež pomáhají organismu v boji proti volným radikálům. Právě ty se uvolňují při působení UV záření na pokožku. Preventivně můžete sáhnout i po zinku, který zmírňuje zánět po spálení.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat