Prostreno.cz

Potraviny úspěšně ničící zdravou střevní mikroflóru

Víte, čím svému trávení pořádně škodíte? Sladké snídaně a večerní pojídání uzenin. Vyvarovat byste se ale měli i umělým sladidlům, z nichž navíc hrozí také migréna a astma!

Jeden moudrý muž kdysi řekl, že všechny nemoci začínají ve střevech. Nebyl jím nikdo jiný než starověký doktor a zakladatel racionálního lékařství Hippokrates, přezdívaný jako „otec medicíny“. S jeho tvrzením souhlasí i dnešní odborníci, kteří prostřednictvím mnoha studií poukázali na skutečnost, že propuknutí rakoviny, autismu, diabetu, artritidy, depresí či Alzheimerovy choroby významně ovlivňuje nevhodné prostředí v trávicím traktu, v němž převažují „špatné“ bakterie nad těmi „dobrými“ (1). Co tomuto stavu značně nahrává? Představte si, že kromě jiného i konzumace potravin, které počty prospěšných mikroorganismů bez servítek redukují. Co přesně z jídelníčku raději vyřadit?

Sladkosti napěchované cukrem

To, lidé v současné době nadměrně sladí, je všeobecně známý fakt. Ani vy si den bez dortíku, sušenek, čokoládových bonbonů a nugátových koblih neumíte ani představit? Neriskujete jen dentální zdraví, protože přílišná spotřeba rafinovaného cukru poskytuje příhodné podmínky pro bakteriální nepoměr v útrobách. Výsledkem je pak riziko nadváhy, stejně jako výše jmenovaných onemocnění (2).

Cokoli s obsahem umělých sladidel

Teď si možná říkáte, že když má uvedené „bílé zlo“ tak špatnou pověst, přejdete zkrátka na jeho náhražky v podobě umělých sladidel. Tahle výměna ovšem vůbec nemusí být takovým ternem, jak se asi zdá. Zmíněné produkty typu aspartam, sukralosa a sacharin totiž působí zhruba stejně jako obsah vaší cukřenky. Na popularitě jim nepřidává ani jejich časté spojování s metabolickým syndromem, migrénou či rozvojem astmatu a ledvinových obtíží (2).

Zpracované potraviny. Na ty pozor

Zpracované potraviny, tedy takové, které prošly chemickou nebo mechanickou úpravou, se sice tváří nevinně, nicméně v sobě ukrývají velké množství soli. Můžete v nich nalézt také konzervační přísady a stopy toxických látek přetěžujících játra a celý trávicí trakt. Jak to končí? Hádat můžete dvakrát. „Hodné“ bakterie mizí v nenávratnu, zatímco ty „zlé“ se množí ostošest (3). Ještě pořád máte chuť na klobásy, párky a slaninu?

Zdroj: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Hippocrates, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9323357/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9778909/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat