Prostreno.cz

Na opar povolejte obyčejné kvasnice

Objeví se na rtech zničehonic a jeho načasování je vždy v tu nepravou chvíli. Herpes je mistrem v nesprávném načasování. Dejte mu červenou a do zbraně nasaďte mléčné výrobky, kvasnice nebo ušní maz!

Opar je pohromou pro děti i dospělé. Nejčastěji se tvoří na ústech, ale nebývá výjimkou ani na jiných částech těla (oko, ucho, nos). Nakazit se jím můžete už v dětství, a to aniž byste si toho všimli. Zákeřný virus si ve vašem těle pěkně počká na oslabení imunity a zaútočí ve chvíli, kdy ho vůbec nečekáte. U někoho se nemusí projevit ani jednou za život, u jiného si zase „podává dveře“. Patříte do té druhé skupiny? Pak zachovejte chladnou hlavu.

Pozor na UV záření

Příčin vzniku herpesu je několik. Kromě snížené imunity ho vyvolává také stres či únava. Nahrává mu i zvýšená horečka a menstruace. Pozor byste si měli dávat rovněž na slunce, zvlášť během pobytu u moře a na horách. UV záření totiž výrazně podporuje jeho rozvoj! Plánujete-li strávit delší dobu na slunci, natřete si krémem s vysokým ochranným faktorem nejen tvář, ale také rty! Podcenili jste prevenci? Včas rozpoznejte první příznaky ataku!

Nehezké puchýřky

K prvotním projevům, které signalizují, že je opar na cestě, patří mravenčení, svědění a pálení rtů. Následně pusa oteče a vytvoří se jeden nebo více puchýřků. Ty mají tendenci prasknout a přeměnit se na strup, jenž se obvykle dlouho hojí.

Nesahat!

I když je opar velmi nepříjemný, neměli byste si na něho sahat, mačkat ho a ani propichovat jehlou! Tímto vším byste svůj stav jen zhoršili! Jedná se totiž o vysoce nakažlivé onemocnění a v průběhu jeho léčby je nezbytné vyhnout se líbání, sdílení lahví, sklenic či příborů! Snížit riziko vzniku této patálie lze přitom změnou jídelníčku.

Jak herpes léčit?

Pozitivní vliv mají potraviny s obsahem lysinu. Tato aminokyselina je bohatě zastoupena v rybách, hovězím, kuřecím a vepřovém mase, v mléčných výrobcích, fazolích, kvasnicích a sóje. K sehnání je i ve formě tablet. Vyhýbejte se naopak potravinám, jenž obsahují arginin. (Vlašské a lískové ořechy, burské oříšky, pistácie, kešu a čokoláda.)

Pokud již máte rty v jednom ohni, můžete buďto sáhnout po klasických přípravcích z lékárny, nebo dát na některé babské rady. Výborným pomocníkem je olej tea tree a propolisová tinktura. Někteří nedají dopustit na plátek česneku, který se na noc přikládá na postižené místo. A je tu ještě jedna věc, jež dokáže opar hravě porazit! Je zdarma a vždy při ruce. Jedná se o ušní maz! Ano, čtěte správně.

Přestože se vám právě možná udělalo špatně od žaludku, neměli byste tento zázračný „lék“ zatracovat, dokud jeho účinky nevyzkoušíte na vlastní kůži!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2602638/, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8157/





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat