Prostreno.cz

Potravinové zdroje vápníku, o kterých možná nevíte

Fíky, mandle nebo losos? Ano, i toto jsou zásobárny vápníku, jež je vítaným pomocníkem při hubnutí. Tedy mimo jiné, neboť tento minerál poskytuje také prevenci před vážnými chorobami, přičemž má blahodárný vliv na nervovou soustavu!

Že vápník je dobrý jenom pro zuby a kosti? Ale kdeže! Možná vás překvapí, že také urychluje spalování tuků, je prospěšný funkcím srdce, tlumí příznaky otravného premenstruačního syndromu a ochraňuje před diabetem. Zároveň podporuje činnost nervů, zmírňuje poruchy trávení a omezuje pravděpodobnost rakoviny střev. Tedy alespoň podle odborníků, kteří poukazují na to, že jeho denní doporučená dávka se pohybuje kolem 800 mg. A tím se dostáváme k zásadní otázce. Odkud tuto živinu můžete čerpat? Mléko totiž není jediným jeho zdrojem, protože v hojném zastoupení ho naleznete i v těchto potravinách.

Fíky. Dávejte si je častěji

Fíky mají ve srovnání s jinými plody poměrně málo vitaminu C, ale to ještě neznamená, že to nedoženou jinak. Poznatky jisté americké studie sdělují, že ve velmi příznivém poměru obsahují vápník a fosfor, čímž přispívají k obnově kostní tkáně. A přesně z tohoto důvodu jsou také vřele doporučovány pacientům s osteoporózou. Ovšem pozor, tato sladkost se uplatní také při normalizaci krevního tlaku, přičemž přispěje k vyřešení žlučníkových a jaterních problémů. Fíky jsou také možná překvapivým, byť účinným prostředkem usnadňujícím hubnutí.

Mandle jako zdravá svačinka

Odkud se plody mandlovníku vlastně vzaly? Zajímavé je, že v otázce jejich domoviny se názory stále hodně rozcházejí. Některé prameny uvádějí Střední Asii, Persii a Čínu, zatímco jiné severní Afriku. Jedno je však jisté, ořechy typického tvaru patří mezi přírodní dary, jejichž bohatství na zmíněný minerál, bílkoviny a vitamin E jim nelze upřít. Závěry četných výzkumů rovněž naznačují, že mandle do jisté míry regulují vysoké hladiny škodlivého cholesterolu.

Losos, růžový dobrodinec

Vychvalovaný losos jakožto tučná ryba vám zprostředkuje mnohem více, než jen životně důležitý vápník. Je totiž výborným zdrojem vitaminu B12, jež je klíčovou výživou pro zdraví mozku a celého nervového systému. Obohatí vás také o vitamin D, který je nezbytný pro harmonické duševní rozpoložení. Sečteno a podtrženo, této mořské stravě se určitě nevyhýbejte, neboť z ní můžete jenom těžit.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat