Prostreno.cz

Potraviny, kterým se vyhněte, pokud máte vysokou hladinu triglyceridů

Píšete si na nákupní seznam rybí konzervy, kokosový olej a hlavně sladkosti, bez kterých se zkrátka neobejdete? To nejsou zrovna věci, které by úroveň tukových buněk ve vašem organismu příznivě ovlivnily!

Triglyceridy jsou tukové molekuly, které se nalézají v obíhající krvi. Hrají důležitou roli v metabolismu, fungují jako zdroj energie a platí také za „přenašeče“ výživového tuku. Pokud je jejich hladina v normě, je všechno v pořádku. V opačném případě, tedy takovém, kdy jich ve vašem systému „pobíhá“ až moc, to značně zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob. Ukázala takovou situaci vaše poslední lékařská prohlídka? Pak je nejvyšší čas přijmout jistá opatření a vykázat z jídelníčku určité potraviny. Kterých je dobré se raději vzdát?

Sladkosti jako zlo

Sušenka ke snídani, dortík ke kávě a bonboniéra pro lepší náladu. Jste typ člověka, co si život rád osladí? Tudy cesta ke zdraví i kondici kardiovaskulárního systému bohužel nevede. Pochutiny nabité cukrem obsahují kromě jiného i spoustu přebytečných kalorií. Ty se vmžiku přemění v triglyceridy, jejichž hodnoty pak nebezpečně narůstají, což vás vystavuje většímu a většímu nebezpečí. Pokud to alespoň trochu jde, vyhýbejte se všem zdrojům „rafinovaného zla“. Je to ve vašem nejlepším zájmu…

Rybí konzervy. Na ty zvlášť pozor

Není tajemstvím, že výživoví odborníci doporučují dvě porce ryb týdně, jelikož jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, které přispívají k regulaci cholesterolu. Není tedy nic pohodlnějšího, než vyrazit do obchodu a „ulovit“ si tam třeba konzervu tuňáka, lososa či sardinek. Děláte to tak s pocitem, že je to pro vaše dobro? Pokud preferujete plechovky, v nichž je spousta přebytečného oleje, má to zcela opačný efekt. Tahle „tekutá složka“ je tam poněkud navíc a má na úroveň zmíněných molekul značně negativní vliv.

Kokos? Zamávejte mu na rozloučenou

Ano, kokosové produkty jsou v gastronomické módě, o čemž svědčí tuzemská spotřeba kokosového mléka, vody, mouky, vloček, cukru a samozřejmě hlavně oleje. Nic proti němu, avšak tahle ingredience s nádechem exotiky mívá velký obsah nasycených tuků, proto není pro jedince s vyšší hladinou triglyceridů právě nejvhodnější.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat