Prostreno.cz

Když jste závislí na cukru, hrozí vám vážná zdravotní rizika

Nemáte pocit, že cukr ve vašem životě zaujímá až příliš důležité místo? Měli byste vědět, že jeho extrémní spotřeba je spojována nejen s nadváhou, ale i srdečním infarktem nebo cévní mozkovou příhodou!

Jste ten typ člověka, co si život rád osladí? Tak samozřejmě, že začít den sušenkou je o něco příjemnější, než do sebe „soukat“ ovesnou kaši. Ona vlastně i ta odpolední káva chutná s čokoládovým dortíkem tak nějak lépe, že? A co se týká vyšponovaných nervů, k jejich uklidnění se zase báječně hodí sáček bonbonů. Pokud vám to zní povědomě, měli byste zbystřit…

Nepřítel, který si nebere servítky

Odborníci prostřednictvím svých studií neustále poukazují na skutečnost, že nadměrná konzumace cukru může dramaticky zasáhnout do psychického rozpoložení člověka. V zásadě platí, že jedinci, kteří to s rafinovaným sladidlem dlouhodobě přehánějí, si na něm časem vybudují závislost, která si žádá větší a větší dávky, což ohrožuje nejen jejich index tělesné hmotnosti, ale pochopitelně i zdraví. V jakém smyslu?

Hodně se mluví hlavně o riziku metabolického syndromu. Laicky řečeno jde o termín definující celou řadu komplikací zahrnujících nadváhu, inzulinovou rezistenci, arteriální hypertenzi a zvýšenou míru triglyceridů i cholesterolu. Tyto aspekty se pak dávají do souvislosti s pravděpodobností srdečního infarktu, cévní mozkové příhody a v neposlední řadě také diabetu.

„Fakta jsou fakta. Není pochyb o tom, že cukr ve všech jeho podobách je hlavní příčinou epidemie obezity i většiny chronických onemocnění vysávajících život občanům i ekonomice. Tato zneužívaná ingredience je spojována s kardiovaskulárními onemocněními, rakovinou, depresemi, akné a dokonce i neplodností,“ nebere si servítky americký lékař Mark Hyman z Clevelandské univerzity. Podle tohoto experta je třeba pravidelně provádět „cukrový detox“, jež tělo pomůže regenerovat. Jakých pravidel se držet? Kromě toho, že se „bílému zlu“ budete nějakou chvíli vyhýbat, doporučují se i tyto kroky.

Voda a sport? To je základ

Pokaždé, když dostanete chuť na koláček či koblihu, načepujte si pořádně velkou sklenici vody. Nejenže dávka tekutin pomůže vaši touhu uhasit, ale vyplavíte tak i nashromážděné toxiny z těla. Pokud si do blahodárného elixíru z kohoutku navíc vymáčknete pár kapek citronové šťávy, samotný proces detoxikace prý značně usnadníte. Soustředit byste se podle Marka Hymana měli i na fyzickou aktivitu a příjem ovoce a zeleniny, jejíž vysoký obsah vlákniny odstraňuje škodliviny ve střevech, a to včetně té, které je zasvěcen tento článek.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat