Prostreno.cz

Proč je v období Vánoc dobré navýšit hladinu hořčíku

Nevíte, kde vám hlava stojí? Ke všemu jste unavení a podráždění? Ulevit dokáže hořčík, který dodává energii a bojuje proti stresu. Ale zregeneruje také svaly po náročném cvičení! Načerpáte ho z potravin i prostřednictvím koupele.

Velký úklid, pečení cukroví, shánění stromku nebo kupování dárků? To jsou náročné disciplíny samy o sobě. Když se k tomu přidá ještě zajištění běžného chodu domácnosti a shon v práci, kde před koncem roku panuje hotové šílenství, žádný div, že pro mnohé je elán nedostatkovým zbožím. A o nějaké sváteční náladě nemůže být ani řeč! Mluvíme vám z duše? Pak si situace žádá jediné…

Jedna látka, mnoho výhod

„Optimální úroveň hořčíku v těle zmírňuje stres a tlak spojený s Vánocemi. Tento prvek totiž dodává energii, zabraňuje úzkostným stavům a bojuje proti nadměrnému stresu, přičemž prokazatelně zkvalitňuje spánek a urychluje hojení. Na člověka má doslova relaxační účinky,“ vychvaluje schopnosti uvedené živiny americká rodinná lékařka Bindiya Chauhan Gandhi. Odbornice zároveň poukazuje na další „hořčíkové benefity“, mezi které spadá regenerace svalů, účast při detoxikaci nebo podpora trávení. To může přijít vhod těm, kteří si jako novoroční předsevzetí stanoví zdravější způsob života i shození nadbytečných kil. A tím se dostáváme k zásadní otázce. Jak hladinu jmenovaného minerálu vyladit ve váš celkový prospěch?

Potravinové zdroje jako první možnost

Bohatou zásobárnou zmíněného pomocníka jsou možná kupodivu rajčata, dále pak banány, hovězí játra, fazole a hořčičná semínka. Svou pozornost směřujte i k avokádu, tofu, ořechům, kukuřici, kapustě, červené řepě, kakaovému prášku, špenátu či mandlím. Pro úplnost je třeba dodat, že denní doporučená dávka hořčíku pro dospělou osobu činí něco kolem 300 mg. Představte si, že s plněním limitu vám může pomoci i odpočinkový pobyt ve vaně. Jak to?

Seznamte se – epsomská sůl

„Množství hořčíku v organismu lze navýšit absolvováním lázně, do níž se v adekvátním poměru přidá epsomská sůl, což je vlastně síran hořečnatý. Taková koupel je vhodná také po náročném tréninku, protože uvolňuje napjaté svaly. Rovněž přispívá k vyplavování toxinů, odbourává zápach nohou a zlepšuje kvalitu pokožky,“ objasňuje Bindiya Chauhan Gandhi. Jakou alternativu zvolíte vy? Kromě přírodních zdrojů a horké vany se nabízí ještě hořčíkové doplňky stravy, jež seženete v každé lékárně. Tak či tak s tímhle (nejen) vánočním dopingem raději neotálejte!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat