Prostreno.cz

Sushi: Je opravdu tak zdravé, jak si myslíte

Už i na restaurace running sushi si Češi poměrně zvykli. Syrové ryby různých druhů? A proč ne? V západní kultuře je sice obvyklé konzumovat je převážně tepelně upravované, nicméně móda je móda. Podlehli jste jí i vy? A máte tušení, co vlastně jíte?

Co je to sushi či suši, chcete-li? Jedná se o jedno z nejznámějších jídel japonské kuchyně, které většina lidí považuje za syrové rybí maso. Skutečnost je taková, že tenhle tamní klenot je hlavně vařená rýže spojená se speciální sladkokyselou omáčkou sušinoko. Nad tímto základem pak stojí ony syrové ryby, konkrétně třeba tuňák nebo losos, které obsahují omega-3 mastné kyseliny a bílkoviny. Zatím to zní dobře. Ale co dál?

(Ne)zdraví na talíři

Mnoho sushi rolek také hostí okurku, jenž vyniká vysokým obsahem vitaminů C a K a vlákninou. Běžné je i avokádo plné mononenasycených tuků. Co se týče zábalu z mořských řas, tak v něm se nachází jód, zázvor zase patří k účinným antioxidantům. Sushi obecně tělu dodává všechny tři makronutrienty – sacharidy, tuky a bílkoviny, což ve výsledku představuje pořádnou dávku paliva. No a na ostatní ingredience se taky nedá říct nic špatného. Rostlinné potraviny, jako je tempeh, tofu, miso či dušená zelenina organismu jednoznačně prospívají. Jediným problémem je původ potravin a manipulace s nimi.

Ochota riskovat

Konzumace syrových ryb může vést k potenciálním zdravotním rizikům, včetně otravy bakteriemi, jako jsou salmonella a vibrio vulnificus, se kterými se pojí nevolnosti, průjem a život ohrožující stavy, včetně septického šoku. Hrozí však i setkání s parazity (škrkavka, tasemnice a ploštěnka).

Odborníci na výživu proto doporučují jíst sushi pouze od důvěryhodných nebo renomovaných restaurací, jež jsou známé vysoce kvalitními čerstvými ingrediencemi, bezpečností a přípravou potravin snižující zdravotní rizika. Pochopitelně, že si tuhle klasickou japonskou delikatesu můžete „ukuchtit“ i doma. Dnes je v každém větším obchodě nabídka mořských řas, bambusových podložek, nakládaného zázvoru a dalších nezbytností poměrně pestrá.

Dary moře se špatnou pověstí

V případě ryby (lososa, tuňáka, úhoře, mořského vlka, makrely či halibuta) si dejte pozor hlavně na jejich čerstvost. Někteří specialisté na sushi také podotýkají, že větší ryby, jako je žralok, tuňák velkooký, makrela královská nebo mečoun mívají víc rtuti. I proto by se syrovým rybám měly vyhýbat těhotné a kojící ženy. A čím dalším se dá sushi „ozdravit“? Šetřete kupovanou sójovou omáčkou.

Jelikož je plná sodíku (na jednu polévkovou lžíci připadá až 1024 miligramů), pravděpodobně i vám způsobí nadýmání. Dál omezte pokrmy typu katsu (smažené kuře) a agemono (hluboce smažené mořské plody a maso). Jsou plné tuku a kalorií. Jestli se obáváte, že se nenajíte, dejte si porci miso polévky, která se považuje za jednu z nejzdravějších polévek světa, a salát. Obojí vás zaplní tak, že z druhého chodu už nesníte tak velké množství.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat