Prostreno.cz

Infekce močových cest aneb jak se můžete chránit

20.12.2019 | Zdraví a diety

S chladným počasím narůstá riziko prochladnutí a infikace bakteriemi, které způsobují zánět močového měchýře. Nejčastěji se s těmito problémy potýkají ženy, mnoho z nich je dokonce zakouší opakovaně. Co běžně znamená jít si ulevit, to zánět močového měchýře mění v pravý opak. Bolestivé pálení a řezání v intimních partiích jsou přitom ještě jeho lepší tvář. Nepodceňujte prevenci a nenechte si touto nemocí znepříjemnit nejen konec letošního roku.

Zánět močového měchýře, odborně cystitida, je onemocnění, při kterém dochází k napadení neboli vzestupné migraci bakterií a následnému zanícení sliznice tohoto orgánu. Zdrojem infekce jsou bakterie pocházející z oblasti konce zažívacího traktu. Trpí na něj převážně ženy, a to kvůli anatomii jejich močových cest. Trubice žen je ve srovnání s tou mužskou výrazně kratší a blíže konečníku a do měchýře žen se tedy bakterie dostávají snadněji.

Projevy onemocnění

Příznaky infekce močových cest jsou pálení a řezání při močení, opakované nucení na močení, bolest v podbřišku a někdy i viditelná přítomnost krve v moči. Ženy, které mají s infekcí močových cest zkušenost, již poznají, že infekce přichází. Pokud jsou zánětem postiženy ledviny, přidávají se i takzvané celkové příznaky, jako je horečka, třesavka nebo bolesti zad. Výrazně nepříjemnými komplikacemi, ve které může zánět močového měchýře vyústit, je poškození funkce či úplné selhání ledvin. Včasná diagnostika, ze které se odvíjí léčba, je proto naprosto zásadní.

Příčin vzniku je kromě prochladnutí celá řada

Hygiena – Jedním z hlavních důvodů vzniku močové infekce je zanedbávání hygieny. Mezi příčiny vzniku nemoci u žen však paradoxně patří i přehnaná hygiena intimních partií. Ta může způsobit podráždění sliznice měchýře a odstranění filtrů na povrchu močových cest, které tělo před bakteriemi chrání. K přenosu bakterií do citlivých oblastí dochází také při utírání po vyprazdňování. Jediný správný směr pro zabránění jejich rozšíření je zepředu dozadu.

Pitný režim

Nedostatečný pitný režim znamená nižší produkci moči. Nežádoucí bakterie se pak nevyplavují tak často, jak by bylo třeba, a množí se.

Intenzivní styk

Zánětu močového měchýře se v minulosti přezdívalo „líbánková cystitida“, dříve totiž mívali partneři intenzivní styk až v období po svatebním obřadu. „Při pohlavím styku dochází k opakovanému snižování a zvyšování nitrobřišního tlaku a k překrvení sliznic, a bakterie se tak mohou z vnějšího prostředí ‚vmasírovat‘ do močového měchýře. K rozvoji infekce močových cest navíc v současnosti paradoxně přispívá i používání hormonální antikoncepce založené na progesteronu. Tento hormon jednoduše řečeno relaxuje hladkou svalovinu a ulehčuje zpětný tok infikované moči do močového měchýře, močovodů či do ledvin. Používání hormonální antikoncepce navíc umožňuje mít pohlavní styk častěji,“ říká MUDr. Filip Prusík. Jako prevence rozvoje nemoci se doporučuje zajít si co nejdříve po styku do sprchy, nebo alespoň „na malou“.

Pokles estrogenu

Se záněty močového měchýře se často potýkají ženy v období menopauzy, kdy dochází k poklesu hormonu estrogenu, čímž dochází ke změně vaginální flóry.

Onemocnění cukrovkou

Projevem cukrovky je zvýšená hladina cukru v krvi a obvykle i v moči. Zvýšený výskyt cukru v moči společně s dalšími aspekty, jako je obezita, může mít za následek větší citlivost močové soustavy k bakteriálním infekcím.

Nepodceňujte léčbu 

Jestliže potíže neustoupí do 24 hodin, jsou výrazné nebo přišly opakovaně za krátkou dobu, je žádoucí nechat si vyšetřit vzorek krve a ranní moči odborníkem. Zánět močového měchýře totiž může přerůst ve vážnější problém, včetně chronického zánětu měchýře či zánětu ledvin, čemuž je potřeba včas předejít patřičnou léčbou. Takže návštěvu lékaře rozhodně neodkládejte.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat