Prostreno.cz

Bakteriální rovnováha v podpaží zamezí vzniku zápachu

Chcete vyvoněné podpaží i bez pomoci deodorantů a antiperspirantů? To se dá snadno zařídit. Používejte šetrnější kosmetické produkty a jezte více jablek, rajčat i bylinek!

Zápach linoucí se z prohlubně mezi horními končetinami a hrudníkem je problém, o kterém se ve společnosti nahlas příliš nemluví. Může za něj pot, jež tělo za účelem regulace teploty produkuje? Kupodivu vůbec ne. Četné výzkumy ukazují, že viníkem bývají spíše nepřátelské buněčné organismy, jimž vlhké podpaží nabízí naprosto ideální podmínky k přežití i rozmnožování. Jenže co s tím?

Rovnováha jako alfa i omega všeho

Podobně jako ve střevní mikroflóře má i podpaží svůj vlastní „ekosystém“, v němž pobývají „hodné“ bakterie. Jakmile jsou jejich počty sníženy v důsledku nevhodného stravování, obecně nezdravého životního stylu nebo nadměrného užívání některých léků, situace využijí mikrobi. Právě oni jsou důvodem, proč výskyt potu doprovází onen nežádoucí zápach, jelikož rozkládají látky v něm obsažené. Jak bakteriální rovnováhu zase obnovit? Zkuste to třeba takhle.

Věnujte pozornost složení kosmetických produktů

Mýdla, sprchové gely, tělová mléka, antiperspiranty i deodoranty jsou běžnou součástí denní rutiny většiny lidí. Ovšem dermatologové varují, že mnoho těchto výrobků obsahuje spoustu chemických látek, které narušují ochranou bariéru pokožky, čímž mikrobiálnímu nepoměru jenom pomáhají. Zkuste tedy používat šetrnější produkty, ideálně pak na přírodní bázi. Z těch rizika nekoukají! Co dalšího můžete udělat ve prospěch své přirozené vůně?

Čas na revizi jídelníčku

Věřili byste tomu, že tělesný zápach zhoršuje konzumace určitých potravin? Patří mezi ně třeba červené maso, brokolice, květák, česnek i tučné ryby. Zcela opačný efekt pak mívají jablka, rajčata a bylinky, jmenovitě rozmarýn, šalvěj, oregano, tymián, levandule, koriandr a máta. Ať už si z nich budete připravovat čaj nebo je začnete častěji přidávat do jídla, tyto přírodní poklady podporují prospěšné bakterie v podpaží a ještě vás patřičně ovoní.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat