Prostreno.cz

Konzumace hmyzu je kulinářským výstřelkem

Delší mládí, bez překážek fungující kardiovaskulární systém i prevence krevních sraženin? Tohle všechno můžete získat, pokud do svého trávicího traktu pošlete třeba švába. Dáte to?

Při pouhé představě, že byste pozřeli brouka či housenku, se vám odporem kroutí palce u nohou? Určitě nejste jediní, nicméně tenhle stravovací „trend“ se pomalu začíná rozmáhat i u nás. Ostatně, ochutnávky těchto živočichů lze absolvovat na nejrůznějších festivalech a gastronomických akcích zcela běžně. Opravdu ale stojí za to zatnout zuby a polknout havěť s křídly i několikero páry nohou? Podle odborníků určitě ano, jelikož tahle „chuťovka“ může člověku jenom prospět. A to z těchto důvodů!

Dávka bílkovin, které může máloco konkurovat

Proč jsou bílkoviny tolik důležité? O tom si udělejte obrázek sami. Slouží jako zdroj energie a oceníte je při budování svalové hmoty. Rovněž mají přímý vliv na imunitu, regulují hladinu cukru v krvi, podílí se na tvorbě protilátek a zasahují do produkce hormonů. Nelze nezmínit, že bývají spojovány i se zpomaleným stárnutím a rychlejším hubnutím. Jejich bohatým zdrojem může být právě hmyz, jelikož obsahuje o poznání více proteinů než pořádně velký steak vysoce kvalitního masa.

Energetický doping, před nímž i káva bledne závistí

Vitamin B2 neboli riboflavin je důležitým hráčem při výrobě energie. Významně totiž pomáhá při přeměně sacharidů, bílkovin a tuků na energii, jež k zajištění provozu využívají nejen buňky, ale i celý organismus. Je tedy jasné, že pokud trpíte dlouhodobým nedostatkem vitaminu B2, dostihují vás časté pocity vyčerpání. Chcete navýšit jeho hladinku a mít tak elánu na rozdávání? Smlsněte si na cvrčkovi nebo švábovi. Těla těchto zvířátek jím doslova překypují.

Menší riziko srdečních obtíží? Ano, to také

Hmyz jako takový se může pochlubit i tím, že platí za famózní zásobárnu mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin. K čemu jsou dobré? O těchto tucích je známo, že příznivě ovlivňují kardiovaskulární systém a výrazně přispívají k redukci škodlivého cholesterolu. Se stejnou vervou ovšem zabraňují tvorbě krevních sraženin a pozitivně ovlivňují funkce mozku i očí. Tak co vy na to, zkusíte je získat prostřednictvím brouků, které začínají být neodmyslitelnou součástí západního gastronomického světa?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat