Prostreno.cz

Skalní růže podporují imunitu a zatočí s viry

Slyšeli jste o skalní růži? Tato půvabná rostlina není jen ledajaká kráska pro ozdobu, ale především léčivka doslova nadupaná prospěšnými látkami pro lidské zdraví. Dokáže posílit imunitu, je silným antioxidantem, přírodním antivirotikem i antibiotikem a rovněž si poradí s plísněmi či kvasinkami. Pojďme se na její schopnosti podívat blíže.

Cist, neboli skalní růže, je stálezelený kvetoucí keř pocházející ze Středomoří. Na první pohled upoutá svými půvabnými květy ve škále barev od bílé po sytě růžovou, ovšem ten pravý poklad se skrývá uvnitř. Skalní růže totiž patří mezi tradiční léčivky a může se pochlubit řadou působivých zdravotních účinků. V lidovém léčitelství je například čaj ze skalní růže používán již celá staletí. Lidé jej využívali pro léčbu horečky, průjmu, ale i různých kožních onemocnění. Prospěšné látky obsažené v této krásné rostlině však dokážou pomoci s mnohými dalšími problémy, někdy i velmi vážnými.

Poradí si i se zákeřnými viry

Prospěšným látkám obsaženým ve skalní růži kralují takzvané polyfenoly. Jsou to různorodé látky obsažené pouze v rostlinách, které se mohou pochlubit silným antioxidačním působením. Kromě toho, že ničí škodlivé volné radikály, látky obsažené ve skalní růži rovněž účinně potlačují infekci a silně působí proti virům. Vědci zjistili, že látky ze skalní růže cílí hlavně na proteiny virových obalů, díky nimž se viry napojují na hostitelské buňky a následně do nich pronikají. Skalní růže aktivitu těchto proteinů potlačuje, a tím zabraňuje virům v množení.


Skalní růže

Týká se to dokonce i tak zákeřných virů, jako je ebola nebo HIV, jak zjistila studie německých odborníků z roku 2016. Jiná studie z roku 2009 pak potvrdila i příznivý vliv skalní růže proti chřipkovému viru A, jenž je pověstný svou schopností rychle mutovat a stávat se tak rezistentním vůči farmaceutickým antivirotikům. Skalní růže si s chřipkou dobře poradí nejen díky svému protivirovému působení, ale také díky protizánětlivým vlastnostem, které potlačují produkci cytokinů, čímž oslabují symptomy virového onemocnění. Podle další studie z téhož roku si pak skalní růže dokáže skvěle poradit i s viry napadajícími horní dýchací cesty, kupříkladu rhinoviry i aktuálně obávanými koronaviry.

Polyfenoly jako palivo pro naši obranyschopnost

Polyfenoly jsou blahodárné také pro naši imunitu. „V komplexu zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny, stopové prvky a minerály, slouží polyfenoly k podpoře obranyschopnosti těla. Předností je, že jde o příjem látek v přírodní podobě,“ říká celostní lékař Bohumil Ždichynec. Kromě polyfenolů v rostlině najdeme také bioflavonoidy, které též fungují jako významné antioxidanty a vedle toho rovněž synergicky podporují, a tím pádem i zvyšují, účinky vitamínu C, jenž je nejen pro imunitu, ale pro celý náš organismus klíčový v mnoha směrech. Není tedy divu, že se s extrakty ze skalní růže lze setkat v kvalitních doplňcích stravy, které jsou zaměřeny právě na posílení imunity.

Proti plísním a kvasinkám

Zde ovšem příznivé účinky skalní růže ani zdaleka nekončí. Řada studií potvrdila také její silné antibakteriální působení. Druh skalní růže Cistus incanus tak například dokáže ničit bakterie Streptococcus mutans, které se podílejí na vzniku zubního kazu. Jiné druhy, konkrétně Cistus villosus a Cistus monspeliensis, se zase osvědčily proti zlatému stafylokoku způsobujícímu vážné stafylokokové infekce. Výborně si navíc dokážou poradit také s plísněmi a kvasinkami, kupříkladu známou kvasinkou Candida albicans, jež způsobuje ústní a genitálové houbové infekce, nebo s plísní Aspergillus fumigatus. Ta je přitom jedním z nejčastějších mikroorganismů, které se mohou rozvinout v plísní zasažených budovách, a způsobuje houbové infekční onemocnění aspergilózu. Aspergilóza napadá horní dýchací cesty, kde může vyvolávat alergické reakce, někdy se však plíseň dostane i do plic, což může u lidí s oslabenou imunitou vést i k úmrtí.

Látky obsažené ve skalní růži se pak v neposlední řadě řadí mezi skutečné experty v ničení biofilmu. „Takzvaný biofilm tvořený bakteriemi se může formovat na různých površích našeho těla a řadí se mezi hlavní viníky rozvoje chronických onemocnění – díky němu se totiž mohou bakterie vyhnout účinkům antibiotik. Čaj či výplach ze skalní růže se ukázal jako velmi účinný zejména proti biofilmu v ústech, kde pomáhá udržovat rovnováhu mezi přítomnými mikroorganismy a potlačuje různé dentální záněty,“ připomíná další účinky skalní růže lékař Bohumil Ždichynec.





Celkem 1 komentářů

Tip na oběd

Více tipů

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat