Prostreno.cz

Častá konzumace pomeranče nastartuje trávení

Věřili byste tomu, že když sníte jeden pomeranč, značně si posílíte imunitu a zlepšíte trávení? Na své si ovšem přijde i kardiovaskulární systém nebo mozek!

Pomeranče pocházejí z Asie a do evropského povědomí se dostaly díky křižáckým výpravám, během nichž na náš kontinent doputovaly. Nicméně ještě v 19. století bylo toto ovoce dostupné pouze pro nejmajetnější vrstvu obyvatel, která na svých rozsáhlých pozemcích budovala takzvané oranžerie (obdoba dnešního skleníku). Dnes si na těchto plodech můžeme naštěstí pochutnat všichni a podle výživových poradců bychom tak měli činit pravidelně. Proč?

Naše imunita bude posílena

Z jednoho středně velkého pomeranče lze načerpat přibližně 72 procent doporučeného denního příjmu vitaminu C. Ano, tolik! Není žádnou novinkou, že tato živina se silným antioxidačním působením zlepšuje imunitní reakce těla, což samozřejmě zvyšuje odolnost před chřipkou, nachlazením a běžnými infekcemi. Ovšem poděkování si zaslouží i za to, že chrání tělo před záněty i poškozením způsobeným volnými radikály.

Prospějeme svému srdci

Jedním z důvodů, proč jsou v současné době srdeční choroby tolik rozšířené, je skutečnost, že mnoho lidí má kvůli nezdravému stravování ucpané tepny. Prevence? Tak tu by mohly představovat kulaté  potraviny, jimž je zasvěcen tento článek. Obsahují totiž naprosto jedinečnou látku zvanou hesperidin, která pomáhá artérie pročišťovat, a to zejména od usazeného cholesterolu.

Docílíme bezproblémového trávení

Nenápadně vyhlížející pomeranč by se měl zakutálet ke každému, koho čas od času potrápí potíže s trávením. Tahle šťavnatá medicína je báječným zprostředkovatelem rozpustné i nerozpustné vlákniny, která zpravidelňuje pohyby střev a stimuluje aktivitu žluči i žaludečních šťáv. Je proto účinným léčivem na zácpu, průjem, pocit těžkosti, nadýmání a nevolnost.

Náš mozek pojede na plné obrátky

Pokud jde o to, co hlavě nezpochybnitelně prospívá, pak je to kyselina listová. Ta na mozek působí jako revitalizující elixír mládí! Za její bohaté dodavatele jsou považovány právě pomeranče, takže si na nich v zájmu podpory kognitivních funkcí pochutnávejte tak často, jak jen to půjde.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat