Prostreno.cz

Nápoje vhodné v průběhu cvičení

Dát si kávu před sportem i po něm? Podle všeho moc dobrý nápad, protože si díky ní můžete vylepšit výkon a ještě se vyhnout bolesti svalů. Ovšem ani takový zelený či zázvorový čaj se nemine účinkem. Jaký doping si vyberete?

Ať už s pravidelným cvičením teprve pomalu začínáte, nebo jste zkušeným sportovním „mazákem“, čas od času vás po tréninku mohou potrápit bolavé a napjaté svaly. Možná se to děje proto, že podceňujete strečink. Anebo taky ne. Třeba jen pijete málo těchto nápojů!

Zelený čaj, vzpruha k pohledání

Konzumace zeleného čaje se doporučuje z mnoha důvodů, které zahrnují regulaci cholesterolu i prevenci rakoviny, depresí a závažných srdečních chorob. Ovšem tenhle léčivý nápoj by do svého pitného režimu měli zakomponovat i všichni příznivci pohybu. A nejlépe ještě dnes! Obsažené fotochemikálie stimulují krevní oběh, což má příznivý vliv na výkonnost i následnou regeneraci svalů. O rychlejší metabolické funkce a svižnější spalování kalorií se postarají zase přítomné antioxidanty zvané katechiny. Co dalšího si nalít?

Zázvorové občerstvení. Ani doušek nazmar

Když nastrouháte kousek čerstvého zázvoru a zalijete ho vodou, získáte také účinnou „medicínu“, jež vám po náročnější fyzické aktivitě podstatně zmírní nepohodlí. Koření lehce štiplavé chuti totiž působí protizánětlivě, zatímco potlačuje bolest. Někteří odborníci dokonce zastávají názor, že má podobné účinky jako aspirin. Ovšem u zázvoru alespoň nehrozí potenciální nežádoucí vedlejší účinky…

Káva? Ta je trefou do černého

Dopřáváte si před tréninkem šálek voňavé kávy, protože máte pocit, že jste pak rychlejší a vytrvalejší? Máte pravdu. Kofein je skutečným podporovatelem výkonu, který pocit únavy odsouvá do pozadí. Nicméně má i další vítané pozitivum, jež stojí za zmínku. Četné studie prokazují, že sportovci, kteří si vychutnají kávu bezprostředně po cvičení, nejsou k bolestem svalů tolik náchylní. Černé zlato jako takové rovněž stimuluje metabolické funkce, což také není na škodu…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat