Prostreno.cz

Tělo nebude správně fungovat bez omega-3 mastných kyselin

Že kolem omega-3 mastných kyselin je mnoho povyku pro nic? Tak to ne. Spoléhá na ně váš mozek, srdce, zrak i krev. Co když jich nemáte dost? Pak je možná zbytečné šetřit si na důchod!

O omega-3 mastných kyselinách se v souvislosti se zdravím mluví často. Ovšem ani to nestačí k tomu, aby jich tuzemská populace měla dostatek, na což varovně poukazují nejnovější výzkumy. Proč jsou tolik nezbytné a odkud je získat?

Dobro, které si tělo nevykouzlí

Výše uvedené esenciální mastné kyseliny si organismus nedokáže vytvořit sám, tudíž jejich příjem závisí na stravě. Tyto prospěšné tuky mají klíčový význam pro správnou činnost mozku a významně snižují riziko kardiovaskulárních chorob, diabetu i rakoviny. Důležité jsou také pro zrak, stejně jako pro udržení optimálního krevního tlaku a srážlivosti krve. Závěry hned několika studií naznačují, že nízká hladina jmenovaných kyselin může souviset s obezitou, nebo dokonce s předčasným úmrtím. Lze nějak poznat, že vám tato nepostradatelná složka potravy chybí, čímž se řítíte do maléru?

Nepodceňujte varovné příznaky

Signály, které zvěstují blížící se problém, zahrnují zhoršenou duševní výkonnost, častou a nevysvětlitelnou únavu i zvýšený výskyt depresí. Dalšími symptomy jsou pak změny nálady, nepříjemná suchost pokožky, bolestivost kloubů a potíže s viděním. Žádnou výjimkou není ani oslabená imunita, nechtěné přibírání na váze nebo permanentní chlad v končetinách. Pokud máte pocit, že je to přesně váš případ, je nejvyšší čas úroveň omega-3 mastných kyselin trochu vylepšit.

Zdroje, jež by vám neměly uniknout

Za bohaté zprostředkovatele se považují tučné ryby, jako jsou sardiny, losos, tuňák, sleď či makrela. Pro ty, kteří si na mořské živočichy nepotrpí, se nabízí jiné alternativy. Třeba vejce, chia semínka, vlašské ořechy, fazole, hořčičný olej a listová zelenina. Prospěšné omega-3 mastné kyseliny se skrývají také v dýni, mléčných výrobcích, sóje nebo divoké rýži.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat