Prostreno.cz

Železo je pro vaše tělo nezbytné

Na železo se spoléhají plíce, srdce, svaly i mozek, takže se bez něj rozhodně nikdo z nás neobejde. Víte, ve kterých potravinách ho hledat a jaké je doporučované denní množství?

Železo. Co všechno o něm víte? Bez většího přemýšlení vás možná napadá, že má něco společného s krví. Ano, máte pravdu, neboť je nezbytnou součástí hemoglobinu, tedy barviva obsaženého v červených krvinkách, jehož úkolem je transport kyslíku a odvod oxidu uhličitého. Jenže co dalšího má tenhle prvek „na starosti“? Je toho mnohem, mnohem víc.

Jedna látka, velké pole působení

Vzhledem k tomu, že se železo stará se o okysličování těla, závisí na něm takřka všechno, co v organismu probíhá. Zasahuje do dýchání, svalových i srdečních funkcí, kognitivních aktivit mozku, imunitního systému i do kvality pokožky i nehtů. Je také důležité pro buněčný metabolismus a trávení. Podle odborníků je denní optimální příjem něco kolem 17 miligramů. Podle čeho poznáte, že trpíte jeho nedostatkem?

Nepodceňujte únavu ani suchou pleť

Příznaky „železné krize“ není těžké odhalit. Jedinec pociťuje velkou únavu, psychickou nestabilitu, svalové bolesti, malátnost, nechutenství a nevolnost. Objevují se také nepravidelné ozvy srdce, abnormální bledost sliznic, suchost pokožky, syndrom neklidných nohou a nadměrné vypadávání vlasů. Typickými varovnými signály jsou také bolesti hlavy, často se opakující záněty, poruchy termoregulace, zvýšená náchylnost k infekcím nebo popraskané koutky. Zní vám to povědomě? Měli byste vědět, co všechno vás o zásoby jmenovaného minerálu nekompromisně připravuje.

Nulový sport a příliš bílých rohlíků? To je zlo

Sedavý způsob života, minimální fyzická aktivita, silná menstruace i nevhodný jídelníček, v němž není nouze o rafinované cukry i produkty z bílé mouky. Tohle všechno úbytku železa jen nahrává, stejně jako drastické diety a nízká kyselost žaludku. Naštěstí jsou tu potravinové zdroje, na které je spolehnutí. Tyhle se vyplatí zakomponovat do jídelníčku.

Zásobárny z lůna přírody

Železo v bohatém zastoupení naleznete v kopřivě, petrželové nati a luštěninách. Nabízí ho také červené maso, mandle, vnitřnosti (játra a ledviny), sušené švestky, rozinky, vaječné žloutky, kvasnice a kakao. Na závěr je třeba dodat, že lepší vstřebatelnost železa podporuje vitamin C.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat