Prostreno.cz

Goji v sobě ukrývají tajemství věčného mládí

Skoro každý měsíc se objeví nějaká „nová“ potravina, která má být super zdravá. K takovým patří třeba i oblíbené bobulky goji, které slibují být jednoduchým receptem na věčné mládí. Opravdu nebo údajně?

Goji (čti godži) jsou plody kustovnice čínské, které svým vzhledem připomínají rozinky. Avšak liší se chutí, která je pro každého jiná. Někomu chutnají jako brusinky a jinému jako višně.

Co jsou goji?

Úplně přesně jsou goji plody dvou druhů kustovnic, které se pěstují ve střední a severní Číně. Bobule jsou označovány jako velmi zdravá potravina, která má navíc omlazující účinky. Ale podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) není žádné z těchto tvrzení podložené alespoň jednou studií. Goji sice obsahuje mnoho antioxidantů, které pomáhají v boji s volnými radikály, jež způsobují stárnutí a některá onemocnění. Ale dosud nebylo prokázáno, že platí přímá úměra ve smyslu hodně antioxidantů rovná se také vyšší účinek. V tomto ohledu se nemá za co stydět ani naše domácí ovoce.

Účinky goji

Goji má spoustu účinků pozitivně ovlivňujících lidské tělo. Podporuje imunitní systém a zlepšuje jeho obranyschopnost. Má antioxidační a protizánětlivé účinky, pročišťuje ledviny a játra a údajně působí i jako afrodiziakum. Z medicínského hlediska je potvrzen obsah celé řady aminokyselin a dvaceti minerálních látek, jako třeba vápník, fosfor, měď, zinek, železo a selen. Také jejich obsah vitaminů je možné doložit. Jsou to především vitamin C, B a E. Pokud bychom však chtěli potraviny s tímto obsahem výživných látek označit názvem „superpotravina“ , pak na základě stejného složení, jako mají bobule goji, patří toto přízvisko i karotce, rajčatům, jablkům, okurkám, pórku a třeba paprikám. Zkrátka – i v našich středoevropských končinách existuje spousta „superpotravin“.

Je to superpotravina?

Ne! Goji totiž nemá nic, co by neměly ani ostatní potraviny. Ačkoli: bobulky, které většinou pocházejí z Číny, vykazují při kontrolách vyšší zatížení pesticidy. Bohužel na to nemá žádný vliv, ani pokud na etiketě stojí „bio“ nebo „divoké“ nebo „neošetřeno“, jak zjistil kontrolní úřad.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat