Prostreno.cz

Pórek prospívá všem částem vašeho těla

Máte pórek za obyčejnou a naprosto tuctovou zeleninu? Pak vás asi překvapí, že jeho složení normalizuje tlak, chrání před rakovinou, podporuje metabolické funkce a zlepšuje stav pleti.

Pórek je prastará zelenina, která se pěstuje už 4000 let. Na její léčivé schopnosti nedali dopustit Řekové ani Římané, a to včetně samotného císaře Nera. Ten si pórkovou polévku prý dopřával pravidelně, neboť věřil, že prospívá jeho hlasivkám. A co vy, nechcete si ji dát také? Má nejen skvělou chuť, překvapí i zajímavými účinky pro zdraví. Za zmínku stojí třeba tyhle…

Dávka dobra pro kosti a krev

Pórek patří mezi hodně bohaté zdroje vitaminu K. Ten je známý tím, že udržuje správnou srážlivost krve, ovšem neméně důležitý je také pro kosti, protože zvyšuje jejich hustotu. Podle studie zveřejněné v magazínu Journal of Bone and Mineral Research jmenovaný vitamin významně snižuje riziko osteoporózy a pomáhá předcházet zlomeninám.

Ostrý zrak a zdravá pleť

Zelenina osobitého vzhledu rovněž platí za neskromnou zásobárnu antioxidantů, vitaminu A nevyjímaje. Ani bez něj se člověk neobejde, protože díky němu se oči snáze přizpůsobují různým světelným podmínkám. Nelze opomenout ani skutečnost, že „áčko“ zlepšuje průtok krve, tudíž napomáhá k hydrataci pleti. Podílí se i na regeneraci kožních tkání, což má na vizáž nesporný příznivý vliv.

Záruka bezproblémového trávení

Zmiňovaná ingredience je také unikátním přírodním zdrojem prebiotik. Jen pro vysvětlenou – prebiotika jsou prospěšné bakterie, které pobývají v zažívacím traktu, přičemž hrají důležitou roli při vstřebávání živin. Pokud pórek zahrnete do jídelníčku, můžete si snadným způsobem zachovat rovnováhu v bakteriálním prostředí žaludku, eliminovat nahromaděné toxiny a stimulovat pohyby střev. A to není špatné, nemyslíte?

Stabilizace tlaku

Rostlina z čeledi amarylkovitých pozitivně působí také na krevní tlak. Díky tomu, že ho pomáhá normalizovat, má pověst prostředku, který poskytuje prevenci před kardiovaskulárními chorobami. Zároveň posiluje imunitní systém a omezuje pravděpodobnost rakoviny i anémie, přičemž podporuje činnost metabolismu.

 





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat