Prostreno.cz

Kokosový olej je fungujícím repelentem

Repelenty patří mezi běžný sortiment drogerií. Věnujete ale dostatečnou pozornost jejich složení? Prý mohou způsobit nevolnost, těžké alergické reakce, nebo dokonce rakovinu. To ale nelze říct o kokosovém oleji, který má překvapivé repelentní účinky!

Ať už milujete dlouhé procházky v přírodě nebo si rádi jen tak posedíte na vlastní zahradě, jedno je jisté – nikdy nebudete sami. Společnost vám teď budou dělat klíšťata, komáři i mouchy. Chcete se jim ubránit pomocí repelentu, který jste si tuhle přinesli z drogerie? Možná to není úplně ten nejlepší plán protiútoku…

Hrozby, o kterých byste měli vědět

Do repelentů se za účelem ochrany proti hmyzu přidává několik látek, a to včetně složky DEET. To je nažloutlá olejovitá kapalina, která se v zemědělství původně využívala jako pesticid. Postupem času se však přišlo na její repelentní účinky, což z ní udělalo nejrozšířenější a zároveň nejvíc nebezpečnou přísadu jmenovaných produktů. A ano, dáváte si ji tedy běžně na kůži i vy. S jakými riziky?

Nevolnost? To je to nejmenší

DEET je bohužel spojován s různými kontroverzemi i vedlejšími účinky, jako jsou například kožní vyrážky, bolesti hlavy, nevolnosti, závratě a problémy se soustředěním. Jde totiž o sloučeninu, jež je toxická pro centrální nervový systém, jak praví poznatky studie provedené na francouzské University of Angers. Odborníci se domnívají, že jeho častější použití může zapříčinit i těžké alergické reakce a nespavost, stejně jako zvýšené riziko rakoviny. No ale co s tím?

Dejte šanci kokosu

Ze závěrů výzkumu amerického ministerstva zemědělství vyplývá, a teď se něčeho podržte, že mastné kyseliny obsažené v kokosovém oleji celkem spolehlivě odpuzují hmyz. A ve srovnání s karcinogenem DEET prý dokonce mnohem lépe, neboť jejich účinnost přetrvává v průměru 96 hodin. Pro maximální efekt vědci doporučují smíchat kokosový olej ještě s esenciálními oleji. Mezi ty nejúčinnější podle nich patří citronella, eukalyptus, hřebíček, levandule, cedrové dřevo a máta. Zkusíte tento recept i vy?





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat