Prostreno.cz

Lidské tělo se neobejde bez zinku

Na zinek sází imunita, trávení, pokožka i vlasy. Měli byste si ho ale hlídat i v případě, že toužíte rozšířit rodinu. Odkud ho čerpat plnými doušky a jak rozpoznat, že ho nemáte dost?

Zinek. Máte alespoň nějakou představu o jeho funkcích? Tento stopový prvek je pro tělo naprosto nepostradatelný, neboť se účastní mnoha procesů. Třeba dělení buněk, hojení ran, obranyschopnosti nebo tvorby krvinek. Co dalšího má takříkajíc pod palcem a jaké signály upozorňují na jeho nedostatek?

Seznam úkolů, který bere dech

I když se o zinku příliš nemluví, tedy alespoň ne tak často jako třeba o vápníku nebo hořčíku, nachází se ve všech tkáních, přičemž největší množství je „přiděleno“ kostem, slinivce, ledvinám, játrům a svalům. Vyskytuje se také v molekulách inzulinu i oční duhovce, kde do značné míry ovlivňuje vidění. Optimální hladina v organismu je důležitá nejen pro imunitní systém, ale i pro metabolismus bílkovin, tuků a sacharidů.

Jmenovaný prvek je ovšem důležitý také pro reprodukci, jelikož obecně zasahuje do plodnosti a účastní se početí. Rovněž bývá prospěšný při léčbě akné, popálenin a ekzémů, zatímco pomáhá zachovávat zdravé vlasy i nehty. V neposlední řadě má vliv i na vnímání chuti a nabízí antioxidační schopnosti. Doporučená denní dávka zinku činí něco kolem 15 mg. V případě, že trpíte jeho absencí, můžete pociťovat tyto nepříjemnosti.

Varovná znamení, která není radno podceňovat

Absence zmíněného minerálu se projevuje všelijak. Mezi takřka učebnicové příznaky patří únava, prudké změny nálad a zhoršení kvality pokožky doprovázené tvorbou suchých prasklin a puchýřů. Žádnou výjimkou není ani nevolnost, opakující se virová infekce a ztráta chuti k jídlu. Zbystřit je potřeba i tehdy, objeví-li se nadměrné vypadání vlasů a bílé skvrny na nehtech. Našli jste se v těchto řádcích? Pak je příhodný čas na připomenutí potravinových zdrojů.

Doping, který situaci napraví

Dobrým zdrojem zinku jsou rajčata, fazole, ořechy, mořské plody, celozrnné plody a cereálie. Vyplatí se i častější konzumace červeného masa, broskví, pomerančů, pšeničných klíčků, hovězích jater, hub, vaječných žloutků, špenátu a dýňových semínek. Co si vyberete?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat