Prostreno.cz

Bylinky plné hodnotných živin

Kopr, petržel nebo oregano. Pokud si myslíte, že nemají co nabídnout, pletete se na celé čáře. Do jakého receptu je lze zakomponovat?

Na bylinky si moc nepotrpíte? Možná byste měli vědět, o co vlastně přicházíte. Nejde totiž jen o to, že snítka nebo lísteček té či oné rostlinky může zlepšit chuť připravovaného jídla. Tyto voňavé přísady jsou také bohatým zdrojem hodnotných živin.

Medicína z přírodních zdrojů

„Byliny mají opravdu slibný potenciál, když jde o prevenci a léčbu nemocí. To je také důvod, proč registrovaní dietologové nabádají své klienty, aby jimi při vaření nahrazovali přebytečný cukr i sůl,“ vysvětluje americká lékařka Sharon Zarabi, která působí v newyorské nemocnici Lenox Hill Hospital. Zdravotnice zároveň dodává, že i zdánlivě obyčejné rostliny obsahují široký komplex vitaminů, minerálů, vlákniny a antioxidantů, proto mají nesporný vliv na zdraví. A které konkrétní druhy se vyplatí mít po ruce, v kuchyni i v ústech?

Petržel, je proti zadržování vody

Petržel dokáže vyladit mnoho receptů. Lze ji přidat do polévek, omáček, dušených, pečených i mletých mas, stejně jako k rybám, do salátů, těstovin i luštěnin. Podle výše jmenované odbornice je velice účinná při léčbě retence tekutin, neboť zvyšuje produkci moči, aniž by nějak ovlivňovala elektrolyty, jako je sodík a draslík. Také osvěžuje dech a nabízí vysoký podíl vitaminu C.

Oregano je nepřítel infekcí

Nemalý prospěch pro vaši kondici nabízí i oregano. Platí totiž za štědrého zprostředkovatele biologicky aktivních fytochemikálií a vitaminu E. Vychvalované je i z jiných důvodů.

„Pravděpodobně jde o nejschopnější bylinu v boji proti nejrůznějším infekcím. Představuje účinné alternativní řešení kašle, nachlazení, chřipky i bronchitidy, zatímco posiluje imunitu a snižuje riziko rakoviny,“ říká na adresu oregana specialistka Sharon Zarabi.

Kopr, něco pro srdce

V dobách dávno minulých byl kopr považován za nejlepší prostředek proti škytavce. No, možná to stojí za pokus! Každopádně jisté je, že s pomocí tohoto zelenáče si můžete omezit pravděpodobnost srdečních chorob, neboť normalizuje tlak. Díky nemalému množství antioxidantů kopr také chrání buňky před poškozením volnými radikály.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat