Prostreno.cz

Červenec je ve znamení sběru léčivého měsíčku

Opravdu je měsíček dobrý jenom na okrasu? Co vás nemá! Ochutí saláty, pomazánky i polévky, zatímco napraví zažívání a omladí pokožku. Tím to celé ale teprve začíná…

Roste vám na zahradě měsíček? Buďte za to rádi. Máte totiž k dispozici skvělou kosmetiku, kuchyňského pomocníka i účinné léčivo. Jak s touto bylinkou, kterou lidé pro její schopnosti uctívali už ve 12. století, můžete naložit?

Sedmý měsíc roku přeje sklizni

Vítejte v měsíčkové sezoně, která přetrvá až do září. Přesně tolik máte času na sběr rozkvetlých květů a okvětních lístků. Získané části rostliny se následně suší ve stínu, popřípadě v umělých podmínkách, a to při teplotě do 35 stupňů Celsia. Pokud si tento poklad chcete přece jen užít v čerstvé podobě, samozřejmě můžete. Třeba hned při dnešním vaření!

Ingredience z vlastní zahrádky

Květy měsíčku můžete využít při zdobení zeleninových salátů nebo různých pomazánek. Protože mají mírně nahořklou chuť, v podstatě mohou zastoupit i kořenicí polévkové směsi. Někteří je dokonce považují za rovnocennou náhražku šafránu, přičemž je směle přidávají do rýže i těstovin. Bod navíc? Tenhle „luxus“ je podstatně levnější! Jdou s ním také zpestřit i ty nejjednodušší jídla, jako jsou například vaječné omelety. Pozvedne také chuť měkkých sýrů, pečiva, jogurtů nebo másla. A co léčivé vlastnosti?

Jedna rostlina, mnoho výhod

Měsíček se hojně využívá na problémy se žlučníkem, játry i trávicí soustavou. Rovněž se uplatní při ledvinových kamenech, nepravidelné a bolestivé menstruaci nebo gynekologických zánětech. Zároveň působí protizánětlivě, chrání buňky před poškozením a uklidňuje nervovou soustavu. Je vhodný i pro jedince, které sužují bolesti svalů. Přisuzují se mu zásluhy v podobě podpory kardiovaskulárního systému a prevence rakoviny. Měsíček přispívá také k léčbě kašle, bércových vředů a infekcí, včetně těch dlouhotrvajících. Zajímavé jsou ovšem i jeho kosmetické přednosti.

Pomoc při hojení a křečových žilách

Při zevním použití měsíček urychluje hojení ran, pooperačních jizev a spálenin. Vhodný je na plísňová onemocnění kůže, stejně jako na hemeroidy, křečové žíly, vyrážky, akné, bradavice a opary. Měsíčkový nálev omlazuje pleť, uklidňuje její podráždění a ještě zlepšuje kvalitu vlasů. A to přijde vhod přece vždycky!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(1 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat