Prostreno.cz

Tělesné příznaky chronického zánětu

Bolesti hlavy nebo trávicí obtíže se často podceňují. Ovšem rozhodně by neměly! Co když vám takhle tělo dává na vědomí, že se v něm zabydlel nebezpečný chronický zánět?

I když to může znít absurdně, zánět je vlastně prospěšný. Organismus se jím totiž chrání před infekcí, nemocemi, zraněním nebo poškozením. Klasické příznaky jeho akutní formy zahrnují otoky, zarudnutí nebo stavy horkosti. Úplná písnička je to ale tehdy, když přeroste v chronickou záležitost.

Hrozba, která si nebere servítky

Jakmile se tak stane, dochází k podstatnému zvýšení rizika celé řady chronických chorob, a to včetně diabetu, revmatoidní artritidy, rakoviny, deprese nebo kardiovaskulárních potíží. Je to vlastně odezva na to, že imunitní systém je delší dobu ve stavu nejvyšší pohotovosti. Jak rozpoznat, zda se něco takového neodehrává i ve vašem nitru? Na tyto signály si dejte velký pozor.

Neustálá únava, kterou nezažene ani kofein

Ani doping v podobě kávy si s pocitem vyčerpanosti a letargií neporadí? Nepodceňujte to, neděje se to jen tak. Poznatky jistého amerického výzkumu z roku 2018 potvrzují, že chronický zánět negativně ovlivňuje citlivost na inzulin, což se mimo jiné projeví i na snížené produkci energie.

Bolesti, jež se objevují zčistajasna

Ať už se „ozve“ hlava, svaly nebo klouby, není to nic příjemného. I tuhle obtěžující svízel můžete přikládat tomu, že trpíte uvedenou komplikací. Je to dáno tím, že přetrvávající zánětlivost poškozuje zdravé buňky, tkáně i orgány, které na to samozřejmě reagují.

Změna vzhledu. Bohužel k horšímu

Pohled do zrcadla vás pořádně stresuje, protože vaše vlasy už nejsou, co bývaly? A co když je to stejné i s kvalitou pleti?

„Obvyklým viníkem negativních kosmetických změn bývá chronický zánět. Ten totiž mění normální fyziologické funkce i hladiny hormonů, takže dochází k tvorbě akné, vyrážek i ekzémů, stejně jako k razantnímu úbytku vlasů,“ vysvětluje Carolyn Jacob, což je lékařka a zakladatelka dermatologické kliniky v americkém Chicagu.

Další varovné indicie, jež není radno podceňovat

Zbystřit byste měli i tehdy, pokud vás sužují problémy s trávením či zapomnětlivost. Mezi běžné projevy jmenované patálie patří i otoky lymfatických uzlin, pramalá odolnost vůči stresu, arteriální hypertenze nebo přibírání na váze.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat