Prostreno.cz

Bylinková lékárnička vhodná na dovolenou

Chystáte se na výlet s rodinou? Kromě opalovacího krému byste si možná měli přibalit i mátu, černý rybíz, tymián a bazalku. To byste nevěřili, jak se vám tyhle léčivky mohou hodit!

Vlivem nedávných pandemických událostí budeme letní prázdniny a dovolenou zřejmě více trávit v českých krajích. Ani tak bychom ale neměli zapomínat na své zdraví a rizika, jež cestování přináší. Co takhle si pro všechny případy přibalit do zavazadla i tyto léčivé rostliny?

Máta na hlavu i žaludek

Máta peprná je všestranný lék, který přijde vhod v mnoha nepříznivých situacích. Čaj z ní vytvořený tlumí křeče zažívacího traktu, zlepšuje trávení a zmírňuje nevolnost. Stejně spolehlivě dokáže utišit i bolesti hlavy. Jeho aplikace přímo na kůži přinese spásu po bodnutí hmyzem, neboť má chladivé účinky a podstatně urychluje hojení.

Černý rybíz, něco pro alergiky

Alergické vyrážky, kopřivka, rýma nebo kašel. S tím vším si listy černého rybízu hravě poradí! Záchranné lano hodí také při nachlazení, protože snižují horečku a posilují imunitní systém. Bývají doporučované i na infekce močových cest nebo revmatismus.

Tymián uleví bolavým zubům

O tymiánu se příznivci alternativní medicíny zmiňují často, neboť díky antivirovému působení významně snižuje riziko respiračních chorob. Ovšem jeho jedinečné složení oceníte i tehdy, když vás jako blesk z čistého nebe zasáhne bolest zubů způsobená kazy nebo onemocněním dásní. Tymián rovněž zažene nespavost a poskytne regenerační dotek namoženým svalům, které po náročnější fyzické aktivitě začínají „protestovat“.

Bazalka pro lepší náladu

Vhodným parťákem na cesty je i voňavá bazalka. Pokud si z ní připravíte čaj, získáte přímo famózní prostředek, jenž vás vymaní z nepříjemnosti zvané pálení žáhy. Zároveň podpoří dobrou náladu, zažene stres a zvýší energetickou hladinu. Nelze nezmínit, že v případě nouze zafunguje jako přírodní antibiotikum, které se rázně vypořádá s bakteriálními infekcemi. Pomocnou ruku nabízí také novopečeným maminkám, protože stimuluje tvorbu mateřského mléka.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.goodhousekeeping.com





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat