Prostreno.cz

Dostatečný pitný režim pohání vaše tělo

Taky se vám zdá, že vypít dva až tři litry vody denně nejde? Proto přinášíme následující tipy, abyste mohli pitný režim dodržet i vy.

Všude slýcháte, že byste měli pít více. Ale proč? No – váš organismus se skládá ze 70 % z vody. Bez téhle „pohonné látky“ by ve vašem těle nefungovalo vůbec nic. Přirozenou cestou tělo ztratí nebo spotřebuje také vodu – v průměru je to až tři litry denně. A to je normální spotřeba, úplně bez zvláštního tělesného zatížení jako je třeba sport. Jen jeden a půl litru je potřeba na údržbu důležitých tělesných funkcí. Jak tedy zvládnout vypít denně potřebné množství vody? S našimi tipy!

Co se stane, když nebudete pít dostatek vody?

Pokud budete pít příliš málo, nepoznáte to jen podle suchosti v ústech nebo pocitu žízně. Možné následky jsou i únava, potíže se soustředěností a pokles výkonnosti. Při silné dehydrataci hrozí bolesti hlavy, nevolnost, a dokonce zmatenost.

Kolik vody denně je nutné vypít?

Železné pravidlo je – na každý kilogram tělesné váhy byste měli denně vypít kolem 30 až 40 ml vody. Tedy pokud vážíte 60 kilo, je vaše denní potřeba vody v průměru 2,1 litru. V létě nebo při sportu se ale potřeba zvyšuje.

Jak vypít dostatek vody?

Pro mnohé je opravdu velmi těžké denně vypít dostatek tekutin. Protože limonády, káva nebo džusy se do „náhrady“ za vodu nepočítají. Jak se ale podaří pravidelně doplňovat tekutiny – i přes časový stres, jednání a další?

Nepijte, až když máte žízeň!

I když to může znít trošku nelogicky – nepijte až tehdy, když už máte pořádnou žízeň, protože to už je trochu pozdě. Žízeň je totiž druh varovného signálu vašeho těla, který vás upozorňuje na nedostatek. Začněte svůj den sklenicí vody, podpoříte tím i látkovou výměnu. A kapka citronové šťávy dodá vodě nejen na chuti, ale povzbudí celé tělo i všechny smysly.

Mějte vodu stále s sebou!

Sejde z očí, sejde z mysli. A to platí i pro pití vody. Proto byste ve své bezprostřední blízkosti měli mít stále sklenici, nebo karafu s vodou. U mnoha lidí je právě toto důvodem nedostatečného pitného režimu. Takže postavte si vodu na každém místě, kde se denně pravidelně pohybujete. Láhev vody u postele, do auta, karafa na pracovní stůl – jen tak si automaticky vzpomenete, že se máte napít. A jednu láhev si pro jistotu dejte i do tašky.

Používejte hezké lahve!

Kdo se chce motivovat ke sportu, koupí si pěkné a slušivé oblečení jako motivaci. A tahle logika funguje i u pití. Aby vám to dodržování pitného režimu šlo lépe, pořiďte si pěknou skleněnou karafu nebo sklenici. Protože ať už tomu věříte nebo ne, určitě po ní sáhnete mnohem častěji. Oko pije také! A klidně použijte i brčko – i to může chuť napít se posílit.

Napumpujte vodu chutí!

Dlouhodobě asi není nic tak jednotvárného a nudného jako čistá voda. Proto si můžete pomoci opticky i chuťově. Přidejte si do vody bylinky jako mátu, tymián nebo rozmarýn. Nebo je zkombinujte s plátky citronu, pomeranče nebo okurky. A přihoďte klidně i trochu ovoce. Cokoli, co vám bude chutnat!

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.mayoclinic.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat