Prostreno.cz

Pohodové spaní i při tropických teplotách

Převalujete se v horku v posteli? S našimi tipy usnete i při tropických teplotách!

Jak krásné léto a slunce jsou – ty občas příliš horké noci jsou pro mnoho lidí postrachem. Na usnutí nelze ani pomyslet a místo toho se převalujete v posteli unavení sem a tam. Jde to ale i jinak! S našimi tipy najdete klid a uvolnění i při horkých nocích.

Proč nemůžeme v horku spát?

Podle vědeckých poznatků spíme při chladnějším vzduchu o něco lépe. Ideální teplota ložnice je mezi 16 až 20 stupni. A pokud ani v noci neklesne pod 25 stupňů, zhoršuje to naši schopnost usnout. Důvodem je, že i naše tělesná teplota při spánku lehce klesne. Pokud je v místnosti příliš velké teplo, mozek to může přijmout jako signál, aby zůstal raději vzhůru. A to především pokud jsme zvyklí na chladnější teploty.

Co pomáhá usnout i za horké noci?

Než abyste se převalovali a počítali ovečky, přečtěte si raději naše tipy. Alespoň jeden vám určitě pomůže.

Sprchování vlažnou vodou

Zkuste si před spaním snížit tělesnou teplotu. To se vám nejlépe podaří vlažnou sprchou. Pokud si myslíte, že by vám ledová sprcha pomohla více, tak se mýlíte a opak je pravdou. Protože studenou sprchou se zúží cévy a teplo zůstává uvězněné v těle. Teplá voda naproti tomu otevírá póry, takže přebytečná tělesná teplota může jimi odejít.

Eliminujte zdroje tepla v ložnici

Už přes den se snažte zajistit dostatečné ochlazení pro noc. Než ráno opustíte byt, měli byste dostatečně zatemnit okna, aby teplo zůstalo venku. Vhodné jsou žaluzie nebo husté závěsy. V noci si pak můžete otevřít okno dokořán. A mokré prostěradlo před oknem vám zajistí ještě chladivý efekt navíc. Zbavte se kromě toho elektrických zařízení v ložnici, které by mohly vyzařovat teplo.

Před spaním nepijte kávu ani alkohol

Zapomeňte před spaním na všechno, co je sladké, alkoholické nebo obsahuje kofein. Tím se povzbuzuje váš krevní oběh a látková výměna a na spaní nebude mít vaše tělo žádnou chuť. Raději vypijte denně dva až tři litry tekutin denně, ovšem nic studeného, protože konzumací studených nápojů nastartujete ohřívání těla. Místo toho si raději před spaním dejte bylinkový čaj s meduňkou nebo kozlíkem.

Po lehkém cvičení usnete lépe

Předtím než půjdete do postele, si trochu zacvičte. Kdo spadne do postele spokojený, usne lépe. Dejte si ale pozor, aby mezi cvičením a spánkem byly alespoň dvě hodiny. Jinak budete mít krevní oběh příliš rychlý na to, abyste se dostali v posteli do klidu. V těchto dvou hodinách se ale držte dál od počítačů nebo telefonů, protože jejich modré světlo průkazně zhoršuje usínání.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat