Prostreno.cz

Za letní studené polévky vám vaše tělo poděkuje

V zimě zahřejí, v létě osvěží. Polévky jsou grunt v teplé i studené verzi! Proč jsou zvlášť ty letní tak skvělé a které srpnové ovoce je pro ně jako stvořené?

Teplá uklidňující mísa polévky v polovině ledna je opravdu báječnou večeří. Stejné jídlo podávané během letních prázdnin však způsobuje skoro až nepříjemné pocity. V teplejších měsících vyhledáváme méně vydatné pokrmy, taky pestřejší a chladnější. To ale neznamená, že se oblíbených polévek musíme vzdát. Stačí ty horké vyměnit za studené. Proč vám za ně tělo poděkuje?

Harmonie chutí, vůní a výživných látek

Studené polévky dodávají organismu hodně vitaminů a minerálů už jen proto, že se nevaří, nebo jen velmi lehce. Proto si zachovávají působivé množství cenných látek, a navíc se dají doplnit sezónními a čerstvými ingrediencemi, kupříkladu bylinkami a kořením.

O některých druzích koření, jako je kurkuma, kmín, skořice a kajenský pepř se uvádí, že pomáhají při hubnutí, odplavují toxiny a podporují metabolismus. Skořice je také známá pro stabilizaci hladin glukózy v krvi. Tak šup s nimi do syrových rostlinných jídel, která zpomalují stárnutí a na tělo působí doslova blahodárně, stejně jako voda. Studené polévky jí obsahují poměrně dost, takže přispívají ke splňování pitného režimu.

Pro děti i dospělé

Množství tekutin, které by měl dospělý jedinec vypít, se uvádí v rozmezí 2 až 3 litrů za den. V horkých dnech se však doporučují spíše ony 3 litry. U malých a předškolních dětí (do 20 kg) se toto množství pohybuje od 1,5 do 2 litrů. A další výhoda studených polévek? Vláknina z ovoce a zeleniny dokonale zasytí. Že jste ještě žádnou takovou dobrotu nezkoušeli? Ochutnejte třeba polévku s broskvemi, jejichž sklizeň připadá na měsíc srpen!

Oranžové pohlazení se smetanou

Připravte si ½ kilogramu broskví (jeden či dva kusy pokrájené na plátky si nechte na finální dozdobení), 1 citrón, 2 až 3 lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu, špetku cukru, hřebíček a pár lístků máty. Šťávu z citrónu, hřebíček a špetku cukru zalijte zhruba 600 až 700 mililitry vody, svařte a nechte vychladit. Broskve omyjte, nakrájejte na menší kousky a společně s vychlazenou šťávou rozmixujte dohladka. Polévku dozdobte broskvemi odloženými stranou. Před podáváním „zakápněte“ troškou smetany nebo jogurtu a pro osvěžení barvy a chuti přidejte snítku máty. Dobrou chuť.

Zdroj: www.eatthis.com, www.essenundtrinken.de





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat