Prostreno.cz

Bezinky by měly mít čestné místo v domácí lékárničce

Září je ve znamení sběru bezinek. Přece ho nechcete promeškat! Vždyť tyto plody zkracují dobu trvání chřipky o několik dní. Navíc čistí krev a ulevují při bolestech hlavy i alergii. A nejpodstatnější pozitivum? Prý bojují také proti koronaviru!

Před heřmánkem smekni a před bezem klekni, praví jedno známé úsloví. A to nejspíš vystihuje všechno. Ostatně, na příznivé účinky této rostliny nedal dopustit ani starověký lékař Hippokrates, který se o ní zmiňuje ve svých zápiscích. Právě teď nastává období, kdy dozrávají její plody, takzvané bezinky, které se sbírají na přelomu srpna a září. Proč si zaslouží čestné místo ve vaší domácí lékárničce?

Zbraň proti virům

Podzim se nezadržitelně blíží a s ním i viry, jež na nás v tomto čase zákeřně útočí. Ovšem nezoufejte, jsou tu bezinky! Ty obsahují silné antivirové sloučeniny, které podle mnohých studií zmírňují příznaky chřipky natolik, že zkracují dobu léčení o celé čtyři dny. Spolehlivé jsou také při nachlazení a kašli. Někteří odborníci se dokonce domnívají, že působí i proti koronaviru.

Záchrana při alergiích

Počet alergiků neustále stoupá, ukazují statistiky. Z nich vyplývá, že tahle svízel zasahuje do života každého třetího občana. A to je poměrně alarmující fakt. Nicméně i v případě alergie má bezová medicína slibné výsledky. Vykazuje totiž protizánětlivé účinky, posiluje imunitu a zároveň napomáhá při detoxikačních procesech.

Nepřítel zánětů

Bezinkám nelze odepřít ani vysoký podíl cenných antioxidantů. Těch je v nich dokonce více, než v často zmiňovaných borůvkách. Antioxidanty zpomalují biologický proces stárnutí, chrání před poškozením kardiovaskulární systém a představují prevenci rakoviny. Souběžně odbourávají volné radikály, které jsou spouštěčem zánětlivých reakcí.

Spása při migréně

Bezinky mají pověst prostředku, jež ulevuje při „obyčejných“ bolestech hlavy i závažnějších migrénách. To jste věděli? Nelze opomenout, že rovněž přispívají k normalizaci krevního tlaku, zlepšují funkce ledvin a čistí krev. Tak si jich nasbírejte pořádnou zásobu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat