Prostreno.cz

S chladným počasím je nutné myslet na příjem kvalitních potravin

Jste smutní z toho, že na prázdniny můžete už leda tak vzpomínat? Nezoufejte, i barevný podzim má svoje kouzlo. Ovšem s jeho nástupem nezapomeňte jíst více řeckého jogurtu, červených i žlutých paprik nebo česneku.

Léto se s námi rozloučilo a o slovo se příhlásíl podzim. Co všechno se tím mění? Spousta věcí! Dny se pomalu zkracují a sluneční paprsky ztrácejí na intenzitě. Do šatníku se opět stěhují svetry, delší kabáty a boty, které odolají nepříznivému počasí. Zase jsou v kurzu esenciální oleje, co v domácnosti navozují útulnou atmosféru. Více se také mluví o imunitě a hlavně potravinách, jež ji pomáhají posilovat. Které konkrétní si se zdravím a obranyschopností rozumějí? Tyhle do stravy zařaďte dřív, než bacily začnou útočit v plné síle!

Řecký jogurt nejen ke snídani

Hodně lidí přemýšlí, zda se řecký jogurt vážně tolik liší od toho „obyčejného“. Tak v čem je jiný, tedy kromě vyšší ceny? Snadná odpověď. Bývá hutnější, jelikož je při výrobě speciálním procesem lisování a filtrování zbaven syrovátky. Také v sobě ukrývá dvakrát více bílkovin a o poznání méně sacharidů. Takové složení stimuluje mozkové funkce a podporuje obranyschopnost, zatímco příznivě ovlivňuje stav pokožky, vlasů, kostí i zubů. Alespoň takhle to uvádějí poznatky studie, které zveřejnil magazín Journal of Food Science and Nutrition.

Přítel zvaný paprika

Červené a žluté papriky mají pověst obyčejné zeleniny. Zdání ale klame. Ukrývá se v nich působivé množství antioxidantů i vitaminů A, C a E, čímž zvyšují produkci bílých krvinek a tím i odolnost organismu. Navíc urychlují metabolismus, přičemž se dávají do souvislosti s prevencí diabetu, anémie, kardiovaskulárních chorob a dokonce i šerosleposti.

Mocná síla česneku

Že má česnek  příznivé účinky na zdraví, o tom asi není třeba nikoho příliš přesvědčovat. Ovšem jak často se z nich jeho prostřednictvím těšíte? To je otázka. Pravidelná konzumace tohoto ochucovadla přispívá k vítězství nad útočícími choroboplodnými zárodky. Rovněž pročišťuje tepny, ulevuje od artritidy, reguluje cholesterol, normalizuje krevní tlak a léčí křečové žíly.

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat