Prostreno.cz

Plicní potíže vyřeší známé bylinky

Máte chuť se na všechno vykašlat? Udělejte něco pro sebe i své průdušky a dopřejte si jitrocel, lékořici nebo mátu. Bude se vám mnohem lépe dýchat. A nejen to.

Nějaký ten bacil si vás přece jenom „podal“, takže máte zvýšenou teplotu a co hůř, ke všemu otravný kašel? Ještě dřív, než odhodlaně vyrazíte do lékárny pro pastilky či sirup, omrkněte své bylinkové zásoby. Vždyť i v nich se může ukrývat řešení nepříjemné situace. Které prostředky vás nenechají na holičkách?

Jitrocel, léčitel s dlouhou historií

Jitrocel má vcelku trefnou přezdívku – hojílek. A to o jeho schopnostech mnohé napovídá. Věřili byste tomu, že se využívá již od 10. století? Zřejmě už tehdy lidé věděli, že čistí krev, podporuje funkce plic a usnadňuje vykašlávání při onemocněních dýchacích cest. Proto se doporučuje jedincům s astmatem i s chronickými záněty průdušek. Uplatní se však i při únavě, vyčerpání, ledvinových obtížích, problematickém trávení nebo gynekologických obtížích.

Lékořice léčí nejen lásku

Kořen lékořice je považován za takový malý zázrak. Nebo spíše velký? Rozhodnutí možná necháme na vás. Tahle voňavá medicína uklidňuje podrážděné sliznice krku, plic i žaludku, neboť je zbavuje zanícení. Díky přítomnosti saponinů, což jsou látky rostlinného původu, se také postará o uvolňování hlenů. Lékořice navíc posiluje obranyschopnost, dodává energii a pozitivně ovlivňuje nervový systém. Dále tlumí zánětlivé reakce, přispívá k hojení ekzémů a zlepšuje kvalitu pokožky.

Klasika v podobě máty

Jak máta, tak olej z ní tvořený, se může pochlubit velkým množstvím mentolu. Pokud si myslíte, že tato látka bývá jen základem pro výrobu žvýkaček, zubních past a ústních vod, jste na omylu. Je totiž spolehlivým prostředkem na uvolnění svalů dýchacího ústrojí a pomocníkem dýchání celkově. Mentolová silice tedy přijde k duhu při nachlazení, astmatu, kašli i neprůchodných dutinách. Nelze ji odepřít ani to, že má protisvědivé účinky a zmírňuje bolesti různého původu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat