Prostreno.cz

Tajemná moc Měsíce nad naším spánkem

Pamatujete si, jak dobře jste spali, když byl naposledy úplněk? Máte pocit, že v jeho období nemůžete pořádně zabrat a budíte se unavení? Nejste sami! I přes velmi omezené vědecké důkazy miliony lidí věří, že nad nimi má Měsíc tajemnou moc. Jenže výsledky studií vás možná překvapí.

Transylvánský efekt

Transylvánský efekt je pojem, který se poprvé objevil v akademické literatuře v 90. letech. Popisuje přesvědčení, že lunární cyklus může u lidí způsobit psychologické i fyziologické poruchy.

Víru, že Měsíc má přímý vliv na tělo a mysl, lze vysledovat až do předkřesťanských dob. Plinius starší – římský autor, přírodovědec a filozof, věřil, že měsíc způsobil epilepsii i šílenství.

Hippokrates dokonce poznamenal, že „žádnému lékaři by nemělo být svěřeno léčení podobných nemocí, neznají-li vědu o astronomii“.

Existují vědecké důkazy, že úplněk ovlivňuje chování?

V přírodě můžeme prokázat vliv měsíčního rytmu na konkrétní dění, například příliv a odliv či počátek tření korálů, ale pokud jde o člověka, existují jen velmi omezené vědecké důkazy, které by dokazovaly velké množství příběhů zakládajících se na lidském přesvědčení.

Nicméně i přesto se nějaké drobné důkazy najdou. Vědci spánkových laboratoří při výzkumech vlivu měsíce na náš spánek zjistili, že dobrovolníkům podstupující test trvalo zaspání o 5 minut déle a ve fázi hlubokého spánku strávili o 30 % méně času. Proč přesně se tak děje, však nikdo přesně neví. Někteří vědci naznačují, že když má Měsíc zásadní vliv na příliv a odliv, může mít proto vliv také na člověka, jelikož se skládáme hlavně z vody.

Nejpravděpodobněji je na vině autosugesce

Když se ohlédneme zpět do historie, nebo se dotážeme svého okolí, velká část populace byla a je přesvědčena o vlivu úplňku na náš spánek, a to včetně lékařů. To nás může ve velké míře ovlivňovat. Jsme-li neustále vystavování určitému tvrzení, donutíme svůj mozek, aby tuto sugesci začal považovat za skutečnost. Jinými slovy, budeme-li věřit tomu, že je mezi úplňkem a naším spánkem spojitost, vypěstujeme si pravidelnou reakci na tento jev. Sečteno, podtrženo, potíže se spánkem v období úplňku jsou nejpravděpodobněji jen důsledkem našeho přesvědčení.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat