Prostreno.cz

Podzimní vitamin nesmí tělu chybět

Je tu čas, kdy se blíží období sychravého počasí a my trpíme zvýšenou únavou a nepříznivým psychickým rozpoložením. Vážně se tomu nelze vyhnout? Všechno jde, když se chce. A pomohou vám potravinové zdroje vitaminové „bé pětky“!

Vitamin B5, známý pod pojmem kyselina pantotenová, je prý jedním z nejdůležitějších členů B-komplexu. Proč je na něj právě v tomto období kladen větší důraz a odkud ho získat, abyste netrpěli jeho nedostatkem?

Jedna látka, mnoho funkcí

„Bé pětka“ se vyskytuje ve všech tkáních těla, proto je naprosto nenahraditelná. Pomáhá při syntéze různých živin, jako jsou třeba sacharidy, tuky a aminokyseliny. Dále reguluje tvorbu hormonů a prospívá kardiovaskulárnímu systému. Zároveň podporuje imunitní systém, snižuje stres, bojuje proti únavě i slabosti a předchází duševním problémům. Takže je ideálním parťákem do podzimního sychravého počasí! Nesporný vliv má také na vizáž, neboť zpomaluje stárnutí pokožky i šedivění vlasů. Jaká je jeho optimální hladinka?

Množství, kterého je třeba se držet

Doporučená denní dávka tohoto vitaminu činí 6 mg. Jeho absence je spojována se zvýšenou podrážděností, depresivními stavy, zhoršenými symptomy alergií, poruchami zažívacího ústrojí nebo nejrůznějšími kožními defekty. Objevují se ovšem i časté bolesti hlavy, nespavost, zvracení, chudokrevnost, svalové křeče či syndrom neklidných nohou a pálení chodidel. Na nízký příjem vitaminu B5 organismus upozorňuje i zrychleným pulsem, infekcí horních cest dýchacích a poklesem krevního tlaku. Teď je zřejmě čas připomenout si jeho potravinové zdroje, aby vám nechyběl a vyhnuli jste se těmto patáliím, viďte? Tady je máte…

Nákupní seznam 

Kdy jste měli naposledy takové avokádo? Ptáme se proto, že poskytuje 42 procent denní potřeby uvedené živiny. O něco lépe jsou na tom houby, které vám zajistí celých 52 procent. Nic nezkazíte ani tím, když se zaměříte na sladké brambory, luštěniny, kuřecí maso, vaječné žloutky, kvasnice, mléko a játra.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat