Prostreno.cz

Typicky podzimní laskominy

Pro příjem maximálního množství cenných vitaminů a minerálů se doporučuje konzumace sezonních potravin. Na které je právě teď vhodná doba? Kromě hrušek a jablek sáhněte i po potravině Čechy přímo zbožňované!

Využívat lokální zdroje potravin se hodí vždycky. Není nic lepšího, než si nějakou tu dobrotu utrhnout přímo ze stromu, nebo ještě čerstvou sesbírat v lese. Více živin, mnoho účinných látek, intenzivnější chuť a vůně. Co by si člověk mohl přát víc? Zakousněte se do typicky podzimních laskomin!

Sladké fíky

Fíky obvykle dozrávají koncem léta a začátkem podzimu. Obsahují hodně vody (více než 80 procent), vlákninu (47 kcal na 100 g), vitaminy A a C, a to v hojném množství, dále také draslík a fosfor. Dodávají energii a vědci o nich tvrdí, že mají protirakovinné vlastnosti. Mňam!

Opojné hrozny

V závislosti na počasí se hrozny sklízejí od poloviny srpna do října. Množství cukru (150 gramů na kilogram) by nemělo být důvodem k obavám. Toto ovoce má vysoký obsah vitaminů A a B1, hrozny zároveň obsahují vitamin PP (niacin), „céčko“ a mnoho minerálních solí včetně manganu, vápníku, hořčíku, draslíku, železa a sodíku. Konzumace těchto „kuliček“ stimuluje činnost jater, detoxikuje, mineralizuje tělo a bojuje proti anémii.

Voňavé hrušky

Letní hrušně mají svůj čas od poloviny září, ty zimní od poloviny října. Jejich příjem reguluje střevní funkce (to má na svědomí pektin), zvyšuje pocit sytosti, dodává antioxidanty a přirozeně bojuje proti stresu. Díky velkému množství fruktózy i hrušky energeticky povzbuzují. Šťáva z nich zase snižuje tělesnou teplotu, takže je dokonalým nápojem pro léčbu horečky.

Chutná jablka

Podzim jednoznačně patří jablkům, která jsou u nás snad nejpopulárnějším ovocem. Jablka platí za skvělý zdroj antioxidačních a protirakovinných látek. Pektin, jež mají společný s výše uvedenou hrušní, reguluje hladinu cholesterolu v krvi. Vědci také zjistili, že konzumace celého jablka včetně slupky má na náš organismus pozitivní účinky. Proto je nikdy neloupejte!

Tolik oblíbené houby

Ano, rostou! Tak, jak Češi milují jablka, tíhnou i k houbám. A to je jedině dobře. Houby neobsahují tuky a mají nízký obsah kalorií. Patří k zásobárnám fosforu, draslíku, selenu, hořčíku, vitaminů skupiny B a některých antioxidantů. Věděli jste, že je léčitelé doporučují pro podporu imunitního systému?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat