Prostreno.cz

Léčebné využití okrasného vřesu

Sezona vřesu je tady! Také jste si jeden pořídili s tím, že ho zasadíte do truhlíku? Ještě zadržte, vřes není jen okrasnou rostlinkou, ale především lékem na mnoho zdravotních neduhů!

Calluna vulgaris neboli vřes obecný je stálezelený keř symbolizující podzimní čas. U nás roste hojně na suchých lesních písčitých půdách a starých rašeliništích a málokdo ví, že v lidovém léčitelství má dlouhou historii.

Hlavní poslání? Bylinka!

Mezi nejvýznamnější účinné látky vřesu patří flavonoidy, třísloviny, triterpeny a fenolkarbonové kyseliny. Vřes je dobrým močovým antiseptikem a diuretikem, dezinfikuje močové cesty a mírně zvyšuje produkci moči. Ovšem to není všechno.

Vřes obecný se kdysi používal jako ochucovadlo v pivním průmyslu (především mladé výhonky). Z květů se vařila jakási medovina. V současné době se vřes používá jako příměs šamponů, pleťových vod, parfémů, polštářových výplní.

Především však pomáhá při zánětech ledvin, má dezinfekční účinek, rozpouští močové kameny, pozitivně ovlivňuje prostatu, reguluje trávení, působí proti průjmům a pomáhá při gynekologických problémech (kupříkladu vaginálních výtocích a dalších menstruačních potížích). Z rostlinky se vyrábí i mast pro léčbu revmatismu a artritidy, naproti tomu nálev z kvetoucích výhonků ulevuje od nachlazení, poruch močového měchýře, ledvin a cystitidy. A co dalšího můžete očekávat, když si z téhle rostlinky neuděláte jen ozdobu?  

Konečně klidný spánek!

2 lžičky sušených květů nebo 2 celé natě vřesu, který sám o sobě zpravidla kvete světle nebo tmavě růžově případně bíle, zalijte ½ litrem vody, přiveďte k varu a krátce povařte (asi 1 minutu). Hrnec odstavte, zakryjte pokličkou, nechte 15 minut stát. Odvar sceďte a vlažný popíjejte. Působí jako sedativum napomáhající klidnému spánku. (Kúra by však neměla trvat déle než 3 měsíce.) Na odvar se spolehněte i při zadržování tekutin v těle, problémech s dýcháním a kašlem.

V kombinaci s jinými bylinami se vřes používá k léčbě diabetu, menopauzy a nervového vyčerpání. Někteří lidé vřes také přidávají do vany pro ošetření ran. Vždy se však pochopitelně musí jednat o vřes nedobarvovaný markety. Pokud v obchodě narazíte na ten modrý, zářivě žlutý nebo křiklavě červený, sice vás asi zlákají atraktivní barvy, ale musíte počítat s tím, že taková rostlinka je plná chemie.





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat