Prostreno.cz

Stimulanty podporující chuť k jídlu

Prostě se vám nechce jíst. Okolo lákadel, na která většinou máte chuť, chodíte bez povšimnutí a vůbec nemáte hlad. Co se děje a proč to nepřehlížet?

Sníženou chuť k jídlu způsobují některé psychické obtíže, kupříkladu deprese a emocionální úzkost, ale fyzické zdravotní problémy, jako je Crohnova nemoc nebo celiakie. Bez potravy však člověk funguje jen velmi těžko. V rozmezí šesti až 72 hodin, kdy organismu nedopřejete palivo, se pomalu začínají zhoršovat mozkové funkce a postupem času začnou strádat i kosti. To nedopusťte a spolehněte se na přírodní způsoby – stimulanty chuti, které vás na holičkách rozhodně nenechají. Z čeho můžete vybírat?

Koření

Nadýmání nebo pocit plnosti chuti k jídlu moc nepřispívá. Trpíte-li na to, obohaťte svůj jídelníček o vhodné koření, které apetit naopak podporuje. Jedná se o černý pepř, oregano, mátu peprnou, skořici nebo tymián. Nesmírně vhodný je i koriandr.

Fenykl

Fenykl je takový malý zázrak. Jeho semena se používají proti nadýmání, ke zlepšení trávení, proti křečím v žaludku a střevech. Proto si připravte 1 čajovou lžičku semínek,  ½ čajové lžičky semen pískavice řecké seno – další z přírodních pomocníků, kteří pomáhají při žaludečních a střevních problémech, konkrétně posilují žaludek a zlepšují střevní peristaltiku, 2–3 šálky vody. Semínka dejte do hrnce a několik minut je povařte. Nápoj přeceďte a dle chuti jej dolaďte trochou medu. Pijte až dvakrát denně.

Zázvor

Zázvor je možná nejrozšířenější stimulant chuti k jídlu – a počítá se i zázvorový džus nebo prášek. Máte-li kousek čerstvého kořene, tak ho oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Dejte je na dno středně velké konvičky, zalijte horkou vodou a nechte 5 až 7 minut louhovat. Zázvorový čaj pijte ideálně teplý, s denní dávkou to však nepřehánějte. Je stanovena na 4 gramy. V případě, že tuto hranici překročíte, může se dostavit průjem nebo pálení žáhy.

Javorový sirup

Obecně platí, že sirupy s přidanými cukry podporují chuť k jídlu. Jedním z nich je ten javorový. V hrnci smíchejte 2 lžíce čistého sirupu s citronovou šťávou (asi tak ½ šálku), přidejte ½ litru vody a kapičku bílého octa, který upravuje narušené trávení a mikroflóru střev a také snižuje hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak. Směs mírně zahřejte a sundejte z plamene. Přes den popíjejte po lžičkách.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat