Prostreno.cz

Symptomy nedostatku podstatných živin

Pokud byste trpěli nedostatkem živin, pak by vaše tělo strádalo kvůli malému množství vitaminů a minerálních látek. Jaké jsou příčiny a co pomůže?

Nedostatek živin znamená, že tělo není dostatečně zásobeno základními a podpůrnými živinami. Díky tomu nedokáže optimálně pracovat a mohou se objevit různé symptomy, jako například únava, svalové křeče nebo i prasklý koutek úst. Nedostatek živin má různé příčiny – a teprve, když odstraníte ty, potíže zase odezní.

Pomocníci těla

Výživové látky, které naše tělo potřebuje, se dají rozdělit do skupin na takzvané makroživiny a mikroživiny. Makroživiny zásobují tělo energií, které potřebuje na zajištění základních funkcí. Základními zdroji makroživin jsou tuky, proteiny a sacharidy. Mikroživiny na druhou stranu regulují tělesné procesy, třeba imunitní systém a látkovou výměnu. Ty získává tělo z vitaminů, minerálů a stopových prvků.

Symptomy nedostatku výživných látek

Nedostatek živin poznáte podle mnoha různých symptomů. Ty mohou být ale velmi nespecifické, takže není vždy úplně lehké poznat nedostatečnou zásobu živin jako příčinu. Navíc podle toho, která látka tělu chybí, reaguje naše zdraví jinak. Může to být od únavy a celkové malátnosti, po bledost, svalové křeče a vyčerpání.

Příčiny

Jak rozdílné jsou příznaky nedostatku živin, tak rozdílné mohou být i příčiny. Nejčastěji nedostatek výživných látek způsobuje jednostranná a nevyvážená strava. Právě přehnaně zpracované potraviny a hotové výrobky, ve kterých je obsažené velké množství cukru a bílé mouky, jsou na živiny velmi chudé. Ovšem i různá onemocnění mohou způsobovat, že tělo nedokáže živiny správně přijímat. Také léky zabraňují správnému přijímání živin. V neposlední řadě mohou za nedostatečně živinami zásobeným tělem být psychická onemocnění nebo pokročilý věk.

Co může pomoci

Jakmile zjistíte, že vaše tělo trpí nedostatkem výživných látek, pak by prvním krokem samozřejmě mělo být ho vyrovnat. Nejlepší je probrat s lékařem, jaký postup by právě u vás byl nejvhodnější. Pakliže není možné se na správnou hladinu dostat upravením stávající stravy, nejjednodušší a opravdu první pomocí může být jejich dodávání v podobě potravinových doplňků.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat