Prostreno.cz

Konzumace zralých sýrů zvyšuje délku života

Sýry jsou dobré na chuť a máme je rádi. Teď je ale budeme doslova milovat! Jejich obsažená sloučenina spermidin totiž omlazuje tělo a funguje jako elixír dlouhověkosti!

I když Česká republika nepatří ke kdovíjakým sýrovým velmocem, místní si na těchto mléčných výrobcích moc rádi pochutnají, o čemž svědčí statistky jejich prodejnosti. Koneckonců, takový sýr je neodmyslitelnou součástí mnoha pokrmů. Hodí se ale i „jen tak“ třeba k vínu či pivu. Také se spojuje s různými prospěšnými účinky na zdraví, ovšem za předpokladu, že není příliš tučný a člověk ho dnes a denně nejí po kilech. K jeho popularitě zřejmě přispívá i fakt, že umírněná konzumace prý může být klíčem k delší životnosti. Opravdu?

S jídlem roste chuť i šance na poklidné stáří

Něco takového alespoň sděluje článek publikovaný v akademickém žurnálu Nature Medicine. Ten se odkazuje na počin vědců, kteří se rozhodli otestovat účinky látky spermidin, jenž se ve zralých sýrech nachází. V rámci svého průzkumu ho podávali potkanům a myším, přičemž zjistili, že skutečně prodlužuje délku jejich života. To experty přimělo k myšlence, zda bude mít spermidin podobné účinky i na člověka. Vydali se tedy do Itálie, kde se podívali na zoubek i stravování místní populaci. Koneckonců, kam taky jinam? Vždyť tradice sýrové výroby zde sahá až do období starého Říma!

Elixír, jenž božsky chutná 

Odborníci na jihu Evropy provedli další výzkum, do něhož zahrnuli 800 Italů. Na základě toho zjistili, že ti, kteří spermidin konzumují pravidelně, mají krevní tlak v ukázkových normách a vykazují až o 40 procent nižší riziko kardiovaskulárního selhání. A to zní zajímavě!

Jmenovaná sloučenina má ovšem i další výhody, neboť se prokázalo, že omlazuje buňky, potlačuje volné radikály, zabraňuje hromadění poškozených tkání a představuje prevenci rakoviny. O tom, že svým způsobem skutečně podporuje zdraví a tím i životnost, nemůže být sebemenších pohyb. Jenže co když na sýry jakožto její bohaté zdroje nejste? Pak máte další možnost, jak ji získat. Spermidin se v hojné míře nachází i v mužském spermatu, pšeničných klíčcích a grapefruitech. Tak už jen zvolit, čemu dáte přednost…

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8000626/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat