Prostreno.cz

Zelený čaj bez kofeinu je stejně dobrý jako ten s kofeinem

Káva bez kofeinu je dnes k dostání zcela běžně. A stejné je to i s čaji. Nemůže to ale jejich kvalitu a prospěšnost nějak ovlivnit? Pokud jde o ty zelené, nemusíte se vůbec ničeho obávat!

Říká se, že zelený čaj patří mezi nejzdravější nápoje planety, proto bychom ho měli pít pravidelně. Jenže co lidé, kteří jsou citliví na kofein, musí se ho kvůli své „indispozici“ vzdát? Vůbec ne. Specializované obchody mívají ve své nabídce i zelený čaj bezkofeinový, což tenhle problém může elegantně vyřešit. Je ale stejně tak dobrý jako jeho „kolega“, který zmíněný stimulant obsahuje? To je otázka.

Záležitost s antioxidanty

Jak se takový „odlehčený“ čaj vlastně vyrábí? Kofein se z něj odstraňuje pomocí CO2, který je jako jediný zcela organický a nezahrnuje použití jakýchkoli chemikálií. Ovšem spolu s ním jsou vyloučeny i některé antioxidanty, čímž prospěšnost zeleného čaje utrpí. Naštěstí zase ne tak moc, tvrdí odborníci. Podle nich je totiž množství „zmizelých“ antioxidantů zanedbatelné, takže nápoj stále zůstává zdravý a slibuje spoustu účinků na zdraví, i když vás energeticky příliš „nenakopne“.

Podporuje hubnutí?

Celá řada studií potvrzuje, že „klasický“ zelený čaj stimuluje látkovou přeměnu a může při shazování nadbytečných kil sehrát nemalou roli. Je to právě díky přítomnosti kofeinu, který zvyšuje termogenní efekt a klidový metabolický výdej. Vypadá to tedy, že absencí této látky jste o všechna redukční esa ochuzeni a musíte si při dietě poradit nějak jinak. Zdání ale klame.

To, co dělá i bezkofeinový čaj dobrým fitness spojencem, je podíl sloučeniny epigalokatechinu. Ta je známým spalovačem tuků, neboť má vliv na energetický výdej, vstřebávání glukózy, míru oxidace i chuť k jídlu. Takže ano, i s tímhle čajem možná dosáhnete postavy vašich snů…

Je to remíza!

Ať už s kofeinem či bez něj, je prokázáno, že zelený čaj zeštíhluje křivky a antioxidanty v něm obsažené zlepšují zdraví. Konkrétně třeba tím, že prospívají kardiovaskulárnímu systému a mozkovým funkcím, zatímco tlumí záněty a blahodárně ovlivňují ústní dutinu. Je tedy jen na vás, který z nich si vyberete.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat