Prostreno.cz

Nesporná pozitiva afrického kuskusu

Něco rychlého, jednoduchého a zdravého? Kuskus! Ten díky obsahu selenu prospívá štítné žláze a kardiovaskulárnímu systému, zatímco představuje prevenci rakoviny. Ovšem zkrátka nezůstane ani imunitní systém.

Kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně, ovšem svoji cestu si našel i do Evropy. A je to dobře! Proč mají malé kuličky vyráběné z pšenice, ječmene nebo prosa takové kouzlo? Na rozdíl od jiných těstovin je nemusíte vařit, protože se pouze zalévají horkou vodou, popřípadě vývarem. A to je obrovská výhoda, která šetří čas. Kuskus po jeho nabobtnání lze dále připravovat na slano i sladko. Hodí se do salátů, k omáčkám, mořským plodům, rybám, zelenině, ovoci, rozinkám i ořechům – jeho všestrannost zkrátka nezná mezí. I přednosti plynoucí z jeho častější konzumace jsou hodně zajímavé. Zapůsobí i na vás?

Prospívá štítné žláze

Kuskus platí za skvělý zdroj selenu. Tohoto prvku je v něm tolik, že z jednoho jeho šálku načerpáte přibližně 60 procent denní doporučené dávky. Selen je silný antioxidant, který přispívá k opravě poškozených buněk. Nezbytný je také pro zdraví štítné žlázy, přičemž tlumí záněty, omezuje pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění a zmírňuje dopad oxidačního stresu. Co dalšího ještě může ovlivnit?

Prevence rakoviny

Poznatky takřka 70 nejrůznějších studií, do kterých bylo zahrnuto více než 350 tisíc osob, prokázaly, že vyšší hladiny selenu pomáhají chránit před určitými druhy rakoviny, zejména pak plic, prsu a prostaty. Sluší se zmínit, že pro nejlepší účinnost by se selen měl „užívat“ v kombinaci s vitaminy C a E. Tedy alespoň podle odborníků.

Silnější imunita

Složení kuskusu se pochopitelně neodvíjí jenom od živiny, jejíž schopnosti byly popsány výše. Nalézají se v něm i další cenné látky, které zlepšují funkce imunitního systému, čímž zvyšují obranyschopnost organismu. A to se hodí nejen na podzim a v době druhé vlny pandemie, ale tak nějak celoročně. Na jaký způsob si tuhle pochoutku tedy připravíte vy?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat